Annons

Viktigt stöd för ny bondegeneration

Två unga lantbrukare tar över släktgårdarna och får en kvarts miljon kronor var av länsstyrelsen. Nu börjar det tunga ansvaret att förvalta ett lantbruk som funnits inom släkten i flera generationer.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2013
Tar över släktgårdarna. Martin Hansson och Johan Bramstorp har blivit en kvarts miljon rikare – men företagsstödet kommer att gå till de många investeringar som krävs när man tar över ett stort lantbruk. Johan Bramstorp och Martin Hansson väntar på att värmen ska komma och vårbruket kan komma igång.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

– Vi får hoppas att värmen kommer snart. Men det är även torrt i marken så det behövs regn också, säger Martin Hansson.

Som lantbrukare måste man ha is i magen. När vintervädret stannar kvar trots att det är april får man inte deppa ihop.

Annons

– Det är klart att det är bra att börja med vårbruket så tidigt som möjligt. Men man vet aldrig vad som ska hända. Det kan bli en jättebra sommar och därför en bra skörd. Eller så blir sommaren dålig fast våren var bra. Det går aldrig att räkna med något, säger Johan Bramstorp obekymrat.

Han är 24 år och ska precis ta över gården i Lilla Isie efter sin pappa som går i pension. Det är ett stort ansvar.

– Visst är det stort. Men jag kommer att få hjälp av min far som bor kvar på gården. Det känns bra, säger han.

Martin Hansson, som är 28 år, har redan ett eget lantbruk i Anderslöv sedan ett år tillbaka. Hans pappa har samtidigt ett lantbruk tillsammans med sin bror. När brodern snart går i pension är det meningen att Martin Hansson ska ta hans plats. Tillsammans med pappa kommer han då driva växtodling på cirka 300 hektar mark.

Både Martin Hansson och Johan Bramstorp sökte företagsstöd genom länsstyrelsen som förvaltar EU-medel. Nyligen fick de beskedet: en kvarts miljon kronor får de var. Men kraven är hårda. Man måste bland annat kunna visa att man ägnat sig åt sitt företag 1 800 timmar per år när länsstyrelsen gör uppföljning efter tre år.

– Det har förekommit fall när folk blivit återbetalningsskyldiga, säger Johan Bramstorp.

Ingen av dem verkar vara bekymrade över att inte klara av sina timmar.

– Nej, det tar mycket tid att jobba som lantbrukare. Det är mer en livsstil än ett yrke. Under högsäsong är man i gång under dygnets alla ljusa timmar.

Vad ska pengarna gå till?

– Det blir driftskapital. Vi har många investeringar att göra nu, säger Johan Bramstorp.

– Lantbruk är en kapitalkrävande bransch. Vi ligger ofta ute med mycket pengar som man inte får tillbaka förrän man skördar. Startstödet blir ett komplement till banklånen, säger Martin Hansson.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons