Annons

Viktigt att ha kul på träningen

Barnen ute på Östervångsstadion är mellan sju och tolv år. De har alla sin egen teknik, men gemensamt är ivern att lära sig nya sätt att starta, springa och hoppa i de olika grenarna.
– Tänk på att landa som en köttbulle, säger ledaren Anna Andersson när det är dags för längdhopp.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2011
Albin Miftari övar upp koordinationen i sin löpning. Annars är det längdhopp som är allra roligaste grenen, säger deltagarna med en mun. På friidrottsskolan går barn mellan sju och tolv år.
Albin Miftari övar upp koordinationen i sin löpning. Annars är det längdhopp som är allra roligaste grenen, säger deltagarna med en mun. På friidrottsskolan går barn mellan sju och tolv år.Foto: Claes Nyberg
Anna Andersson instruerar Emilija Miftari. – Alla har de sin egen teknik med sig, säger Anna Andersson.
Anna Andersson instruerar Emilija Miftari. – Alla har de sin egen teknik med sig, säger Anna Andersson.Foto: 

Förra veckan deltog 16 barn, och på IFK Trelleborgs friidrottsskola andra vecka har de bytts ut mot 17 nya. Även om åldrarna varierar är de flesta mellan åtta och nio år.

– När det gäller de allra minsta är det viktigast att de ska ha skoj, berättar Anna Andersson, som tillsammans med fyra andra tjejer leder friidrottsskolan.

Annons

Under veckan får barnen prova alltifrån kula och stafett, till höjdhopp och stavhopp. De flesta har längdhopp som favoritgren.

– Det är roligast för jag tycker mest om att hoppa och springa. Jag tror jag ska fortsätta hoppa i framtiden men just nu testar jag bara, säger sjuåriga Vilma Andersson och tar sats.

Olika löpteknik lärs ut liksom hur man bäst startar och avslutar ett lopp bäst. Sista dagen sammanfattas alla nya lärdomar i en mångkamp, och barnen får se alla sina resultat.

– Vi går inte in så djupt när vi bedömer dem. Men många tycker att det är kul så fort man tar fram ett måttband, de gillar att få resultat på det de har gjort, säger Anna Andersson.

En bra teknik kan handla om att krypa ihop med kroppen på ett visst sätt när man landar i längdhopp.

– Man kan inte bara säga höga knän, man måste visa hur höga knän ser ut, säger Anna Andersson.

Maria Sällberg
Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons