Annons

Viktiga papper skickades iväg

Samhällsbyggnadsförvaltningen har skickat iväg viktiga handlingar för scanning utan att begära tillbaka dem.
Trelleborg • Publicerad 25 december 2012

Därför har man inte kunnat kontrollera att scanningen blivit korrekt utförd, menar kommunarkivarien Catharina Ryvall. Enligt Ryvall har det heller inte funnits något gallringsbeslut innan handlingarna skickades iväg.

Att handskas så med viktiga papper strider mot arkivlagen och kommunens eget arkivreglemente.

Annons

– Man får inte avhända sig kommunala handlingar på det sättet, säger Catharina Ryvall.

Enligt Catharina Ryvall har samhällsbyggnadsförvaltningen skickat iväg bevarandevärda pappershandlingar till ett privat företag och låtit företaget scanna och mikrofilma handlingarna utan att det fattats något gallringsbeslut av kommunstyrelsen.

Förvaltningen har inte heller begärt tillbaka pappershandlingarna, vilket man är skyldig att göra.

– Man måste kontrollera att scanningen och mikrofilmningen blivit korrekt utförd, och att ingenting försvinner, säger Catharina Ryvall.

Att hålla koll på sina bevarandevärda handlingar är mycket viktigt, menar Catharina Ryvall.

– Vissa handlingar är viktiga för att folk ska kunna ha insyn, och det är många som är intresserade av historiska handlingar, säger Catharina Ryvall.

Claus Pedersen säger att rutinen som kritiseras av kommunarkivarien fastställdes innan han tillträde som chef. Han ska inom kort boka ett möte med Christina Ryvall för att diskutera saken.

– Vi ska naturligtvis se till att vi gör rätt, säger Claus Pedersen.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons