Annons

Vikten av vatten

I augusti 2010 och januari 2011 vällde vattnet fram över Söderslätt och dränkte Vallby. På tisdagen fick representanter från kommunen, Jordbruksverket och länsstyrelsen svara på en lika omfattande flod av frågor från de drabbade.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2011
På tisdagskvällen informerade Tilla Larsson från Jordbruksverket om varför Vallby svämmar över vid kraftiga regn och vad som kan göras för att förbättra situationen.
På tisdagskvällen informerade Tilla Larsson från Jordbruksverket om varför Vallby svämmar över vid kraftiga regn och vad som kan göras för att förbättra situationen.Foto: Tomas Nyberg

Vad kommer hända nästa gång det blir översvämning? Vilket ansvar har fastighetsägarna? Frågorna från Vallbyborna var många på tisdagens möte i Serresjöskolan.

– Alla ni som har kallats hit har fastigheter som ingår som delar i dikningsföretag. Då ansvarar ni också för att markavvattningen fungerar. Det går inte att undvika problem när det blir extrema väderförhållanden men det är viktigt att jobba för att minska skadeverkningarna, säger Tilla Larsson från Jordbruksverkets vattenenhet.

Annons

Jordbruksverket har undersökt vilka åtgärder som skulle kunna minska problemen som följer med översvämningarna i Vallby. Exempel på åtgärder är att öka dimensioneringen på ledningarna, och att försöka bygga om vattentrummor och diken. Men i och med att dikningsföretagen har ansvaret får de också stå för notan.

I Vallby finns tre dikningsföretag. I flera fall har dock inte fastighetsägarna känt till att de har andelar i företagen.

– De kom till på 30-talet och informationen har inte hängt med när fastigheterna bytt ägare. Men lagen säger att företagen ska ha styrelser. Därför är det viktigt att ni väljer sådana för då har ni rätt att kräva att delägarna i företagen är med och betalar för åtgärder, säger Tilla Larsson.

Magnus Holmgren bor i Vallby. Hans marker ställdes under vatten vid senaste översvämningen men han fick inte in något vatten i fastigheten.

– Det är bra att de kallar till möte. För detta är svåra frågor att lösa. Om en ledning ska läggas om kan det lätt gå på 40 000 per fastighet när dikningsföretaget ska betala. Det är inte så lätt att få folk att ställa upp på det, säger han.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons