Annons

Vikingavindarna viner kring husknutarna

Hans och Ingrid Lindborg har utan överdrift historien runt husknuten. De har den 4 000 år gamla gravhögen mitt i trädgården, där också en av runstenarna står.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2007
Texten på runstenen tyder på att den är från kristen tid, förklarar Hans Lindborg. Bild:Tomas Nyberg
Texten på runstenen tyder på att den är från kristen tid, förklarar Hans Lindborg. Bild:Tomas NybergFoto: 

Texten på runstenen lyder: "Önd reste denna sten efter sin broder Öde. Hann fann döden på Gotland. Gud hjälpe hans själ". Från höjden kan man se till Foteviken åt ena hållet och till Trelleborg åt andra.

– De måste haft en bedårande utsikt här, förfäderna, säger Hans Lindborg, när han spanar ut över milsvidderna.

Annons

För turister, som för övrigt har ytterligare 13 gravkullar att besöka i närheten, finns en enskild trappa för att komma upp till stenen.

Huset som paret Lindborg bor i har mer att säga om byns nutida historia. En gång i tiden var det representationsbostad åt en skräddare, vars verkstad i dag är garage och förråd. Hans Lindborgs farfars far var då lärling hos skräddaren

Senare kom huset att bli bageri, närmare bestämt Lockarps första. 1913 köpte Hans Lindborgs farfar bageriet och öppnade året efter affär i lokalen.

– Här fanns gott om rika bönder, men ingen affär, berättar Hans Lindborg.

Fadern tog över så småningom, men 1968 fick handeln ge vika för storköpen och urbaniseringen. Den gamla bokföringen, som har mycket att berätta om bybornas matvanor från 1913 till 1968, hamnade på Trelleborgs museum.

– Man kan till exempel se att under mellankrigstiden var folk som galna i apelsiner, säger Hans Lindborg, som studerat bokföringen med fascination.

Hans Lindborg är född i huset och köpte det 1993 av föräldrarna. Trädgårdstokiga som paret är, är inte mycket sig likt i trädgården sedan de flyttade in.

Rabatterna är breda, här finns en örtagård, en vinterträdgård, stengångar med rosenspaljéer och pumpaodling. Då och då har de visningar för inbjudna sällskap.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons