Annons

Vikingatiden ska bli Trelleborgsmode igen

Ska detta bli trelleborgarnas nya mode för året? Att gå klädd som viking eller som medeltida trelleborgare?
Trelleborg • Publicerad 31 januari 2007
Petra Aldenhov, till vänster, och Ingrid Malmström bar kläder som kan bli sommarmode i Trelleborg, 800 år efter att de skapades första gången. Bild: Anette Sjöstrand
Petra Aldenhov, till vänster, och Ingrid Malmström bar kläder som kan bli sommarmode i Trelleborg, 800 år efter att de skapades första gången. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

På onsdagen samlades intresserade på Trelleborgen för ett första möte där personal från Trelleborgen, Ateljé Loftet och Ingrids Ateljé presenterade planerna på en dräktkurs. I mörkret och blåsten samlades ett tjugotal personer.

– Jag är jätteglad att så många kom, sade Petra Aldenhov som var klädd som för 800 år sedan.

Annons

När Trelleborg grundades var det ull och lin som dominerade bland textilierna. Ingrid Malmström demonstrerade sin klädsel med dekorativa knappar i laxskinn, långklänning i lin och ytterplagg i ull.

– Man använde olika sömmar på olika ställen på kläderna, sade Petra Aldenhov. Allt efter vilken funktion det skulle fylla.

Även Petra Flink med Ateljé Loftet deltar i kursen.

– Men jag är mer inriktad på modernt vikingainspirerat, sade hon. Utan att vara så hårt bunden i material och färger.

Den 7 juli planeras en dräktparad till Trelleborgen, under Storslaget som pågår i fyra dagar.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons