Annons

Vikingarna anfaller

Ett hundratal vikingar finslipade sin anfallstaktik med sköldlinje, svärd och yxor i Fotevikens vikingareservat på lördagsmorgonen.
Trelleborg • Publicerad 8 juni 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Vildsinta vrål och vapenlarm hördes långväga när de mycket autentiskt provade sina krafter mot varandra. Men det är bara övning. Denna helg hålls ett träningsläger för vikingarna i Foteviken. På lördagskvällen blir det dock en stunds allvar. Då möts två härar i kampen om Foteviken till minne av det slag som utkämpades på stranden här år 1134, ett av Danmarks största slag under vikingatiden. I stället för lördagens vanliga nätbrynja med tillhörande folköl bär dessa skäggiga män riktiga brynjor, liksom de svingar riktiga svärd. Per Andersson är en av krigarna som deltar i kampen med liv och lust. Han är jarl och ledare för Fotevikens hird som omfattar ett femtontal krigare. Dessutom är han heltidsviking vilket skiljer honom från merparten. -Det här är mina arbetskläder. Jag är museipedagog här på museet, förklarar han. Lägret är internationellt och samlar hobbyvikingar från bland annat England, Tyskland, Norge, Danmark och Sverige, folk som brukar mötas på olika marknader och festivaler. Ett sådant här träningsläger är ett sätt att utveckla tekniken och säkerheten. Just säkerheten är viktig för att kamperna inte ska bli för realistiska och sluta med blodspillan. - Vi har internationella regler. Inga slag mot huvudet, nötterna eller under knäna. Minst lika viktigt som säkerheten är att allting är så autentiskt som möjligt. - Den där killen har ett 1300-talssvärd. Det skulle vi aldrig tillåta vid en filmning till exempel. Han går på dispens just nu, säger Per Andersson kritiskt. Genom gravfynd har man en mycket god kunskap om vilka vapen som användes under vikingatiden. Men vissa avvikelser är ofrånkomliga. Några bågskyttar håller fikapaus med modern kaffetermos. Och inte alla repliker klingar fornnordiskt. - Are you ready to die, boy? ropar en av de engelska gästerna innan han anfaller.

Tomas Nyberg tomas.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons