Vikingar i bristfällig båt fick bogseras i land

Vid midnatt på fredagskvällen fick nio vilsna fransmän iklädda vikingakläder i en vikingabåt bogseras av sjöräddningen i Falsterbo. Detta efter att en orolig vän på land slagit larm när besättningen varit ute på havet längre än väntat.
– De var lite frusna när vi hittade dem, säger Jens Davidsson, på Falsterbokanalens sjöräddningssällskap.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2014
Vikingabåten tar in vatten. Bredvid står den vikingaklädda bestättningen.
Vikingabåten tar in vatten. Bredvid står den vikingaklädda bestättningen.Foto: 

På fredagskvällen larmade en person om att hans vänner, franska vikingavolontärer på besök i Sverige, hade försvunnit ut till havs i en vikingabåt. Sällskapet lämnade Foteviken i båten vid 16-tiden och skulle bara vara ute en kortare stund. Men när de inte hade kommit tillbaka vid 22-tiden slog vännen larm.

Sjöräddningen hittade sällskapet och det visade sig att båten tog in vatten.

– Vinden hade mojnat och de kom ingenstans. Vi tog hand om dem och bogserade dem. Vi var inne i hamn strax efter midnatt, säger Jens Davidsson.

Bortsett från att de var frusna var det ingen i besättningen som var skärrad när sjöräddningen fann dem.

– Nej, det tycker jag inte, och de hade alla flytvästar på sig, säger Jens Davidsson.

Enligt uppgifter till Trelleborgs Allehanda gjordes på lördagsförmiddagen försök att bogsera båten vidare. Den drog då ut till havs igen men vikingarna lyckades bogsera den in till land igen genom att dra den efter sig när de simmade.

Besättningen ser ut att ha dålig sjövana enligt ett vittne på plats. Båten ska nu finnas på landsidan av Falsterbokanalen.

Maria Sällberg
TA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.