Annons

"Vi vill ta ansvar för Trelleborg"

Socialdemokraterna, Söderslättspartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet går samman om styret av Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 17 oktober 2014
Från höger, Bertil Larsson, söderslättspartiet, Cilla Dahl Andersson, socialdemokraterna, Lina Wedin Hansson, miljöpartiet och Patrik Holmberg, centern.
Från höger, Bertil Larsson, söderslättspartiet, Cilla Dahl Andersson, socialdemokraterna, Lina Wedin Hansson, miljöpartiet och Patrik Holmberg, centern.Foto: 
Foto: 

Partierna har nu beslutat sig för att samarbeta under den kommande mandatperioden för att bilda ett majoritetsstyre i Trelleborg.

Klockan tio på fredagen hade partierna en presskonferens på Svea Bed and Breakfast, och TA rapporterade direkt från presskonferensen .

Annons

Här vad som sa under presskonferensen i stora drag:

Närvarande på presskonferensen var Bertil Larsson, Söderslättspartiet, Lina Wedin Hansson, Miljöpartiet, Cilla Dahl Andersson, Socialdemokraterna och Patrik Holmberg, Centern.

– Vi vill ta ansvar för Trelleborg. Vi har haft många möten och varit i många förhandlingar och kommit överens om en organisation. Vi har en del kvar men det vi kommit fram till är att vi fyra vill ta ansvar, säger Cilla Dahl Andersson.

– Vi är överens men programet är inte färdigt ännu och det får vi återkomma till, säger Bertil Larsson.

– Vi har kommit så pass långt att vi är överens att vi vill driva kommunen och vi tror att denna lösning är bäst för kommunen, säger Patrk Holmberg.

Vad är ni överens om?

– Det finns en övergripande samstämmighet som vi är överens om. Vi har landat i en organsiaton som vi känner oss nöjda med, säger Cilla Dahl Andersson.

– Vilka personer som ska vara ordförande och så är vi inte klara med, det får våra valberedningar ta fram kandidater till nu, säger Bertil Larsson.

– Kommunstyrelsens ordförande kommer tillföra Socialdemokraterna och vice ordförande till Söderslättspartiet, berättar Patrik Holmberg.

– Det vi kommit överens om är att detta är den bästa lösningen för kommunen och att vi får en majoritetsregering. Det är viktigt att vi får en majoritet och då måste man ge och ta och vi måste vara lyhörda, säger Cilla Dahl Andersson.

Annons

– Vad som ingår i de gemensamma riktlinjerna vill vi återkomma till. Vi tyckte bara att det var viktigt att gå ut med att vi är överens, fortsätter Cilla Dahl Andersson.

– En viktig fråga som Miljöpartiet och Söderslättspartiet drivit är en infart till hamnen. Det vi är överens om är att det behövs en oberoende utredning om detta, säger Lina Wedin Hansson.

Denna utredning ska göras snart och göras i samklang med Trafikverket och Länsstyrelsen.

– Detta var inte vårt förstahandsval men ibland får man förhålla sig till verkligheten och jag tror att vi behöver en majoritetskraft, det tror jag är viktigt för Trelleborg, säger Patrik Holmberg om det nya samarbetsstyret.

– Vi tycker det är roligt att vi fått en blocköverskridande majoritet, för vi tycker att sakfrågorna i kommunpolitiken är det viktigaste, säger Bertil Larsson.

En sak partierna är överens om är att antalet ledamöter i nämnderna kommer att minska.

Folkpartiet var länge med i förhandlingarna om att ingå i det nya styret.

– Varför de inte är med får ni fråga dem om, säger Bertil Larsson.

– Vi har varit i enskilda samtal med alla partier som vi tror att vi kunde samarbeta med, även moderaterna, berättar Cilla Dahl Andersson.

Men däremot har de inte diskuterat med Sverigedemokraterna.

Annons

– Politiken är det viktiga och vi har inte sett att vi kunnat hitta ett samarbete med dem, det har vi sett att vi kunnat göra med de andra, säger Cilla Dahl Andersson.

– Sverigedemokraterna har inte ringt någon av oss heller, säger Patrik Holmberg.

Clifford Johansen
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons