Annons

"Vi vill alla förkovra oss"

"From a jack to a king", dånar Ned Millers gamla countryhit i ABF-husets långa korridorer. Högst upp i huset på Johan Kocksgatan repar dansbandet New Diamonds Orkester inför kommande konserter.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2009
Foto: 
Foto: 
Lennart Edin från Trelleborg provar på att måla med kniv. "Det krävs en del teknik för att få till det", säger konstnären själv om metoden.
Lennart Edin från Trelleborg provar på att måla med kniv. "Det krävs en del teknik för att få till det", säger konstnären själv om metoden.Foto: 
Högst upp i ABF-huset repar New Diamonds Orkester. På bas: Börje Liljeberg, trummor och sång: Anders Gren, klaviatur: Bo Olofsson, gitarr: Bertil Green, tenorsax: Staffan Lundberg, altsax: Tommy Nordbjörk.
Högst upp i ABF-huset repar New Diamonds Orkester. På bas: Börje Liljeberg, trummor och sång: Anders Gren, klaviatur: Bo Olofsson, gitarr: Bertil Green, tenorsax: Staffan Lundberg, altsax: Tommy Nordbjörk.Foto: 
För sex år sedan började Eva Andersson från Trelleborg måla porslinsfigurer i ABF-huset.
För sex år sedan började Eva Andersson från Trelleborg måla porslinsfigurer i ABF-huset.Foto: 
Det gäller att inte ha tummen mitt i näven om man ska lyckas med "Glass fusing", en konstform där flera lager glas smälts samman.
Det gäller att inte ha tummen mitt i näven om man ska lyckas med "Glass fusing", en konstform där flera lager glas smälts samman.Foto: 
Leif Ekblad och Gun Wihlborg säljer fika till flitiga kursdeltagare i ABF-husets cafeteria.
Leif Ekblad och Gun Wihlborg säljer fika till flitiga kursdeltagare i ABF-husets cafeteria.Foto: 

TRELLEBORG. – Nu bröt du in. Jag kommer in först där, säger gitarristen Bertil Green och ler uppfordrande mot Tommy Nordbjörk på altsaxofon som bockar till ursäkt. "Ett, två, tre och fyr", räknar trummisen Anders Gren in. Bandet dundrar vidare.

I rummet två dörrar bort övar blivande konstnärer på tekniken att måla med kniv.

Annons

– Det är trevligt med lite musik till målningen, säger Lennart Edin från Trelleborg som fick upp intresset för att måla genom sin frisör.

– Hon är själv konstnär på fritiden, så när jag berättade att jag skulle vilja prova på sa hon "Alla kan måla". Men jag vet inte, säger han och tittar granskande på sitt blivande mästerverk.

Förutom kurserna i ABF-huset hålls även studiecirklar. I cafeterian träffar vi fyra eldsjälar som alla utbildar sig till att bli cirkelledare.

– Vi vill ta vara på medlemmarnas kunskaper och dela med oss av dem med varandra. Det är styrkan med studiecirkeln, säger Yvonne Borg från ABF.

– Vi vill ju alla förkovra oss. Och det är det ABF handlar om, flikar Stig Hansson in.

ABF eller Arbetarnas bildningsförbund har bedrivit folkbildning runt om i landet sedan 1912 och har sin grund i socialdemokratin och fackförbundsrörelsen. I lokalerna på Johan Kocksgatan i Trelleborg har förbundet funnits i närmare 20 år, berättar ABF-veteranen Arne Nilsson, medlem i matlagningsgruppen "Gubbröran", som sedan slutet av nittiotalet samlas två gånger i månaden för att laga mat tillsammans.

– Allt började som en tanke att lära gubbarna laga mat hemma, säger gruppens före detta ordförande Johannes Kaptein och fortsätter:

– Fast när ingen nappade på första annonsen drog vi istället ihop ett gäng seglarkompisar med devisen att vi skulle lära oss laga annat än Bullens pilsnerkorv när vi låg i hamn med båtarna, haha, säger Johannes Kaptein och höjer glaset till kvällens sista skål.

Johan Silfversten Bergman
Kristoffer Törnmalm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons