Annons

"Vi var nog inte riktigt beredda på det"

Varje dag får länsstyrelsen in mellan tre och åtta anmälningar om djur som far illa. Och det är långt fler än vad man räknade med när man tog över djurskyddet från kommunerna.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2009

TRELLEBORG. – Vi var nog inte riktigt beredda på det. Framför allt trodde vi inte att det skulle komma in så många anmälningar under så lång tid, säger Lennart Sjöland, tillförordnad chef för länsstyrelsens djurskyddsenhet i Skåne.

Dessutom sker mycket arbete dubbelt. Anmälningar om till exempel katter som för oväsen är ett ärende för kommunerna, inte för länsstyrelsen. Trots det skickas den typen av ärenden vidare från kommunerna till länsstyrelsen.

Annons

– Då handlar det om en störning, inte om djur som mår dåligt. Då får vi avgöra om vi ska hänvisa tillbaka till kommunerna. Det är bedömningar som tar både tid och energi från annat arbete, säger Lennart Sjöland.

Tror du att djurskyddet försämras när ni inte gör några rutininspektioner?

– Nej, det tror jag inte. De flesta som har djur är bra på att ta hand dem. Det är ett fåtal som inte sköter sina djur som de ska.

För att komma tillrätta med problemen menar Lennart Sjöland att Länsstyrelsen måste utnyttja sina resurser effektivare. Bland annat ska bärbara datorer och bärbara skrivare användas i större utsträckning. Tanken är att djurskyddsinspektörerna ska kunna sköta mer pappersarbete från sina bilar. Däremot är det inte aktuellt med några större nyanställningar.

– Vi kanske får någon ny tjänst till hösten. Men annars får vi använda de ekonomiska resurser vi har. Vi måste hålla oss till verkligheten, säger Lennart Sjöland.

Lucas Dietrichson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons