Annons

"Vi skulle helst vilja vara klara nu"

Diskussionerna om en finansiering av E6:s utbyggnad pågår på tjänstemannanivå. Men något resultat har inte rapporterats till politikerna än trots att de vill börja bygget nu.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2007

– Vi lade upp ordningen för hur vi ska arbeta före jul, säger Pia Kinhult, ansvarigt regionråd på Region Skåne (m). Vi skulle helst vilja ha varit klara nu.

Vägverkets planer för utbyggnaden är i stort sett klara som Vägverkets Lennart Andersson meddelade före jul. Rent praktiskt skulle ombyggnaden av E6 mellan Trelleborg och Vellinge kunna börja i januari 2008.

Annons

Ulf Bingsgård, kommunalråd (m), bekräftar Pia Kinhults bild. Framför allt är det tjänstemän på Region Skåne som för diskussionerna med Vägverket om hur en finansiering skulle kunna gå till. Regionen har erfarenheter av att förskottera pengar för en väg. På det sättet kom en kringled vid Kristianstad till fyra år tidigare än planerat. – Vi har för avsikt att ta kontakt med infrastrukturministern, säger han. Vi måste få till en träff med henne.

När TA uppvaktade infrastrukturminister Åsa Torstensson i december med 11000 namn för E6:s utbyggnad påpekade att det inte var självklart att Vägverket skulle få tillstånd att ta emot en förskott för att bygga E6 tidigare.

– Att godkänna förskottet innebär att regeringen binder sig hårdare, även om vägen redan finns inlagd i Vägverkets plan, säger Pia Kinhult. Regeringen vill lägga fram en samlad plan för vägarna i juni. Risken finns att man vill avvakta med E6 också.

Ulf Bingsgård ser gärna att en ringled byggs norr om Trelleborg även om inga beslut är klara.

– Vi kanske ska börja med en kommunal ringled och sedan när hamnen blir en nationell hamn stärka kommunikationerna genom att göra om ringleden till E6.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons