"Vi ska inte ha mer brått än att lagen följs"

69 personer från hela Sverige har sökt tjänsten som utvecklingsbolagets nya vd. Nu talar allt för att rekryteringsprocessen måste göras om. Brister i kravprofilen och ett misstänkt lagbrott ligger till grund för de åtgärder som nu vidtas.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2009

Förtidspensioneringen av utvecklingsbolagets förre vd Per Johanssons skedde under uppmärksammade former i höstas. Efter att bolaget fått stark kritik i en organisationsöversyn, valde bolagets vd Per Johansson att lämna sitt uppdrag med ett pensionsavtal som kostade utvecklingsbolaget 3,4 miljoner kronor.

Kritiska röster höjs nu mot bolagets rekryteringsprocess av ny vd.

– Det har skötts mycket dåligt av Bertil Larsson (bolagets styrelseordförande) som gick ut och annonserade om en ny vd utan att ha diskuterar kravprofilen i styrelsen. De sprang iväg helt tanklöst, menar Catherine Persson (S). Även Sten Björk, (S) vice ordförande i bolaget, håller med om att den profil som fanns i annonsen var bristfällig.

– Den täckte inte hela profilen. Där är en del som måste ändras, säger Björk.

Även kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård, (M) har synpunkter på processen. Han ställer sig frågande till om upphandlingen av rekryteringsfirman har skett enligt lagen om offentlig upphandling, som alla kommunala bolag måste följa.

– Det tar lång tid att handla upp en konsult, i det perspektivet är jag fundersam över att det gick så pass fort, säger Bingsgård.

Bertil Larsson, (FP) anser dock inte att några fel har begåtts.

– Jag anser att vi följer lagen och anvisningarna om hur en rekrytering ska gå tillväga enligt kommunens hemsida. Jag har fått synpunkter från en del håll men vi har inte gjort några fel, säger Larsson.

Kommer ni att avbryta rekryteringen?

– Det får styrelsen ta ställning till. Vill de ändra sig och tycka något annat så har de sin fulla rätt till det.

Något styrelsen enligt Sten Björk har för avsikt att göra.

– Vi ska inte ha mer bråttom än att alla lagar följs. Jag tycker också det är rimligt att kommunen får lägga fram sin syn på saken, säger Sten Björk.

– Tanken är att rekryteringen avbryts, säger Catherine Persson.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.