Annons

”Vi ser tydligt att ohälsan ökar vid andra barnet”

Försäkringskassan på riksnivå märker en tydlig trend av stressade män och kvinnor i åldern 30 till 39 år.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2014

Att den psykiska ohälsan ökar är något försäkringskassan märkt.

- Det är något som händer i samhället och arbetslivet som ökar pressen nu. Det handlar dels om att man jobbar annorlunda i dag. Att vara ständigt tillgänglig innebär att man aldrig är riktigt ledig, säger Maria Junestav, analytiker på försäkringskassan.

Annons

Hon menar också att försäkringskassan har fått nya rutiner vilket gör att man är mindre hård i bedömningar av ansökningar. Det gör att antalet sjukskrivningar ökar och ersättningarna stiger.

Den psykiska ohälsan är större hos kvinnor. Detta tror Maria Junestav beror på att pressen hos dem är kraftigare.

- Det finns en stark utveckling i samhället i dag att man ska göra karriär samtidigt som man skaffar barn. Vi ser tydligt att ohälsan ökar vid andra barnet där båda föräldrarna jobbar. Åldrarna hos dem som är allt sjukare är 30 till 39 år. Det är det berömda livspusslet som inte går ihop, säger hon.

I en rapport som nyligen släpptes av försäkringskassan finns fler fakta om var sjukskrivningarna uppkommer i dag. Man märker bland annat att både kvinnor och män som är verksamma inom yrken med välfärdstjänster, och genom det har kontak med människor i nöd, har en tydligt högre risk för psykisk ohälsa. Många av de yrken där de anställda uppger att det finns bristande psykosocial arbetsmiljö finns inom offentlig sektor.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons