Annons

”Vi övar i hamnen många gånger per år”

För att så långt som möjligt garantera säkerheten övar räddningstjänsten regelbundet olika olycksscenarion i hamnen. Det säger räddningschef Kent Naterman.
Trelleborg • Publicerad 12 augusti 2013

På några sekunder inträffar en fartygskollision i hamnen. Giftig olja läcker ut i vattnet. Många människor skadas och behöver räddas från fartygen. Skulle det scenariot bli verklighet har räddningstjänsten olika planer som ska följas. Dels för hur olika styrkor ska ta sig in i hamnen. Dels för hur insatserna ska genomföras på plats.

– Det finns olika brytpunkter i öst, väst och norr som vi använder oss av i så fall. I och med att hamnen finns här har vi även dykare att sätta in. Det har man också i Helsingborg och Malmö som också har stora hamnar, säger Kent Naterman.

Annons

Olika intervall

Mindre övningar hålls flera gånger per år. De större sker dock med längre mellanrum.

– Övningar i spelform kräver mycket folk och ekonomiska resurser. Så det har vi inte så där jätteofta. När vi har dem har de olika inriktning. Strax före sommaren övade vi hamnen. Då var scenariot att en olycka inträffat på rangerbangården och orsakat ett kemiskt utsläpp, säger Kent Naterman.

Lisa Kron
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons