Annons

”Vi måste vänja oss vid förändringar”

20 miljoner kronor ska Trelleborgs lasarett spara. Genom att dra ner på IME-platser och stänga akuten under natten hoppas man kunna reducera en del av kostnaderna. Men än så länge är inget beslutat.
Trelleborg • Publicerad 15 mars 2014
Sedan förslaget om att stänga nattakuten kom har debatten varit intensiv. Sjuksköterskan Pernilla Jönsson och de övriga bland personalen har samlat alla urklipp.
Sedan förslaget om att stänga nattakuten kom har debatten varit intensiv. Sjuksköterskan Pernilla Jönsson och de övriga bland personalen har samlat alla urklipp.Foto: 
På akuten finns en cykel personalen använder om någon patient i huset behöver akutvård. Då kan de snabbt vara på plats. Sjuksköterskan Pernilla Jönsson visar.
På akuten finns en cykel personalen använder om någon patient i huset behöver akutvård. Då kan de snabbt vara på plats. Sjuksköterskan Pernilla Jönsson visar.Foto: Foto: Sofia Bergström
Enhetchef Eva Bertelius-Nörgaard, underläkare Erik Herou, sjuksköterska Erika Johansson, divisionschef Kjell Ivarsson och undersköterska Therese Gyllin diskuterade under torsdagskvällen akutens framtid.
Enhetchef Eva Bertelius-Nörgaard, underläkare Erik Herou, sjuksköterska Erika Johansson, divisionschef Kjell Ivarsson och undersköterska Therese Gyllin diskuterade under torsdagskvällen akutens framtid.Foto: Foto: Sofia Bergström
Foto: 
Håkan Lindberg, Rikke Herskind, Pernilla Jönsson, Erika Johansson och Therese Gyllin jobbar på akuten och är nu oroliga för hur deras arbetsmiljö kommer att påverkas om avdelningen stänger nattetid.
Håkan Lindberg, Rikke Herskind, Pernilla Jönsson, Erika Johansson och Therese Gyllin jobbar på akuten och är nu oroliga för hur deras arbetsmiljö kommer att påverkas om avdelningen stänger nattetid.Foto: Foto: Sofia Bergström

Ledningen bakom förslaget att sänka kostnader för Trelleborgs lasarett vill gärna reda ut vad de anser blivit missförstånd i debatten. Ett är att alla IME (intensivårsnära)-platser ska läggas ner. De är sju till antal i dag och föreslås bli färre, vilket inte betyder att alla läggs ner.

- Platserna på avdelning 12, där IME-platserna ingår, kommer inte bli färre. Men den övervakning som är kopplade till IME-platserna är dyra. Kan vi dra ner på dem kan vi göra besparingar, säger enhetschef Eva Bertelius-Nörgaard.

Annons

Kjell Ivarsson, divisionschef för specialiserad närsjukvård Skånevård Sund, säger att han förstår personalens oro över att akuten ska stängas nattetid. Men han vill betona att många detaljer finns kvar att titta på.

Hur långt i processen kring förslaget har man kommit?

- Vi tar nu fram underlag till risk- och konsekvensanalys, dels för arbetsmiljön för medarbetare och för patientsäkerheten. Vi samtalar även med SUS och med RSPE som ansvarar för ambulanserna. Detta kommer att bli klart nästa vecka. Därefter ska en tidsplan göras, säger han.

Hur mycket pengar kan sparas genom detta förslag? Och behöver ytterligare besparingar göras?

- Vi vet inte hur stora reduceringar som kan göras i och med detta. Och vi behöver hela tiden se över våra kostnader. Det är ett ständigt arbete. Jag har all respekt för medarbetarnas åsikter. Men samtidigt måste vi vänja oss vid förändringar.

Helena Zimmerdahl, pressansvarig på Region Skåne, menar att det enbart är en del av patientinflödet som påverkas genom detta förslag:

- Man kan dela in den som kommer in till akuten i Trelleborg i dag i tre grupper. I de nya förslaget blir det på följande sätt: fler patienter bland dem som är allra sjukast åker direkt till SUS eftersom de är i behov av akutsjukhusets alla resurser. Dessa vinner på förslaget eftersom några inte behöver åka till Trelleborg och vända. De som inte är lika sjuka och skulle kunna läggas in på akuten i Trelleborg får i stället köras till SUS, dessa kan man säga förlorar på förslaget. Och den tredje gruppen, de patienter som kan läggas in direkt på vårdavdelning på Trelleborgs lasarett kommer i så fall att göra det i större utsträckning, säger hon.

I lördagens pappers- och talar oroliga anställda på akuten ut.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons