Annons

"Vi mår alla skitdåligt här"

Från början av sommaren kommer akuten i Trelleborg inte längre vara bemannad nattetid. Det står klart sedan beslut är fattat om förändringar på Trelleborgs lasarett.
Trelleborg • Publicerad 4 april 2014
Foto: Anette Sjöstrand
Foto: Anette Sjöstrand

Akuten ska vara öppen för patienter mellan klockan 8 och 22, men det är ännu inte klart med personalens arbetstider.

– Nu påbörjas ett inre arbete med hur vi lägger upp det när det gäller personalen, säger Kjell Ivarsson, divisionschef på Skånevård sund.

Annons

Personalen på akuten i Trelleborg var bedrövade efter att de fått information om beslutet.

– Vi mår alla skitdåligt här. Det är ingen som vet vad som händer och vad beslutet egentligen innebär. Men det vi vet är att flera stycken kan få gå från vår arbetsplats, säger Paula Jönsson, representant för Vårdförbundet.

De patienter som blir akut sjuka och i behov av ambulans nattetid ska till SUS i Malmö eller Lund men kan, om de inte är i behov av akutsjukhusets resurser, komma att läggas in direkt på en avdelning i Trelleborg. Även dagtid ska de som är livshotande sjuka köras direkt till ett akutsjukhus.

– Ambulansen använder i dag bra bedömningsinstrument. Om patienten är i behov av åtgärder för livshotande tillstånd så kör de direkt till det sjukhus som har de rätta faciliteterna, säger Kjell Ivarsson.

Akuten i Trelleborg ska framför allt ta hand om patienter som har internmedicinska åkommor som exempelvis akuta hjärtbesvär, stroke, förgiftningar, diabeteskomplikationer eller andningsbesvär. I dag tar man även emot patienter med bland annat arm- och benbrott, sårskador och olika former av åkommor från buken. Men i fortsättningen kommer en del av dessa hänvisas till akutsjukhusen. Exakt hur det kommer att påverka patienterna i Trelleborg är enligt Kjell Ivarsson inte klart.

– Det ska genomlysas nu. Men där är säkert patienter som kommer behöva åka till Malmö, säger han.

Med i beslutet finns också tankar om att utveckla samarbetet mellan sjukhuset och primärvården.

– Detta är mycket viktigt då vi behöver allmänläkarens kompetens för att på bästa sätt kunna ta om hand patienterna. Det handlar inte bara om lindrigare åkommor utan också om patienter med många och svåra sjukdomar som behöver en kontinuitet i omhändertagandet, säger Kjell Ivarsson.

De omdiskuterade så kallade intensivvårdsnära IME-platserna på avdelning 12 kommer att förändras. Enligt beslutet ska avdelningen ha kvar samtliga 25 vårdplatser men tre-fyra platser ska vara övervakningsplatser. Där ska exempelvis patienter som får trombolysbehandling vid stroke och hjärtpatienter kunna vårdas.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons