Annons

"Vi kommer inte ge upp vår utbildning"

I går mötte socialförvaltningens ledning 29 arga och besvikna anställda inom vård- och omsorg för att förklara varför de inte får fortsätta sin påbörjade vårdutbildning.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2006
De 29 anställda inom vård- och omsorg i Trelleborgs kommun satte sig på skolbänken i höstas, lockade av en ettårig vårdutbildning som skulle höja deras status och i förlängningen även lönen. I går fick de besked om att halva utbildningen måste skjutas på framtiden. bild: claes NybergFoto: 
Johanna Holmgren och Hildegun Vollert från socialförvaltningens ledning fick ta emot mycket kritik från de besvikna vårdeleverna.Foto: 

Två män och tjugosju kvinnor med jobb inom vård- och omsorg har under hösten lämnat sina arbetsplatser eller sjukskrivningar för att sätta sig på skolbänken under ett år. Löftet var att de skulle höja sin kompetens inom yrkesområdet och på så sätt kunna göra ett bättre jobb, få höjd lön och högre status. Men i går fick de höra personalstrategen Johanna Holmgren och vård- och omsorgschefen Hildegun Vollerts förklaringar till varför deras ettåriga utbildning nu hänger löst efter att bara halva kursen genomförts.

– Vi vet att ni fått löfte om att fortsätta för bara en månad sedan, men vi har fått nya förutsättningar, sade Johanna Holmgren. Den nya regeringen har dragit in våra bidrag till kursen och vi kan inte gå utanför de ekonomiska ramar vi har. Det enda besked vi kan ge är att vi jobbar på att det ska bli en fortsättning, men vi vet inte när.

Annons

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Vad säger det om vår status? Hur ska vi hitta motivation att gå tillbaka och jobba när ni behandlar oss så här? var några av frågorna.

Utbildningen är inköpt från vårdgymnasiet och anordnas för andra gången. Deltagarna får full lön under utbildningen och syftet är att höja kompetensen.

– Jag lägger fem-sex timmar om dagen på att plugga efter kursen. Jag har satsat så mycket av min tid för att verkligen gå in för det här och bli bättre i mitt yrke. Ni har makt, använd den för att hitta en lösning på det här, tyckte Elena Larsen, personlig assistent inom LSS.

– Ni pratar mycket om kvalitet inom förvaltningen, men vad är det för kvalitet att låta människor gå halva utbildningar? undrade Jane Wenell Christensen som avbrutit sin tidigare sjukskrivning för att utbilda sig och komma vidare. Som TA tidigare har berättat har den nya regeringen bantat statsbidragen till vuxenutbildningar rejält. Ett av de bidrag som kommer att försvinna är pengar till utbildningsvikarier, som har utgjort hälften, motsvarande två miljoner kronor, i socialförvaltningens budget för den kompetenshöjande vårdutbildningen.

– Ni ska ju starta en ny utbildning som ni också sökt pengar till. Där finns ju de två miljoner ni saknar till oss avsatta. Varför inte skjuta på det nya projektet och lägga de pengarna på oss? undrade Jane Ström, som annars jobbar inom LSS.

Johanna Holmgren lovade att ta med sig den och andra idéer tillbaka.

I måndags informerades vård- och omsorgsnämnden om läget.

– Jag tycker det är beklagligt, men det är tjänstemännen som måsta ta fram förslag till lösningar. Några nya pengar till utbildningen har vi inte hunnit äska. Först måste vi titta på vilka alternativ som finns, säger Marianne Pettersson (s).

Enligt Gun Tenggren från Kommunal går det inte att driva frågan fackligt mot arbetsgivaren eftersom inget formellt fel begåtts. Eleverna tänker kämpa på egen hand, med eller utan facket.

Annons

– Det är 29 starka människor som sitter här. Vi har kontaktat Rådhuset och vi kommer också att ringa nye kommunalrådet Ulf Bingsgård. Ett löfte är ett löfte och vi kommer att driva frågan vidare om vi så ska stämma er, sade Jane Wenell Christensen.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons