Annons

"Vi inte ute efter att tjäna pengar på avgiften"

Vill ni tjäna pengar på eleverna och deras föräldrar undrar Dániella. Lars Hemzelius (FP) svarar här.
Trelleborg • Publicerad 19 oktober 2009
Foto: 
Lars Hemzelius.
Lars Hemzelius.Foto: 

BON: Varför har du (nämnden) inte överklagat beslutet? Kanske hade det blivit ett annat utslag.

Lars Hemzelius: Den frågan diskuterade faktiskt vi i alliansen förra veckan. Och vi kom fram till att vi inte ville överklaga för att inte överbelasta rättsapparaten i onödan. Det betyder dock inte att beslutet om skolmaten är felaktigt.

Annons

Dániella: Varför avrundades kostnaden uppåt till närmsta tusental och inte till närmsta tiotal? Vill ni tjäna pengar på eleverna och deras föräldrar?

Lars Hemzelius: Vi bestämde att en fjärdedel av den reella kostnaden skulle betalas av ungdomarna själva. Och då blev det den här summan. Men nej, med tanke på att kommunen subventionerar cirka 70 procent av kostnaden så är vi inte ute efter att tjäna pengar på avgiften.

Mats: Du säger att er "satsning" på icke behöriga ungdomar är finansierad med matavgiften. Betyder det att den "satsningen" inte blir av om avgiften försvinner?

Lars Hemzelius: Om det drabbar just denna grupp eller inte vet vi inte i nuläget. Men spontant är svaret ja – får vi inte in pengarna så kommer vi bli tvungna att göra nedskärningar i personalstyrkan. Och det gör mig ont med tanke på att de icke behöriga eleverna är en personlig hjärtefråga för mig.

Lennart: Är skattesänkningar viktigare än att erbjuda fri lunchmåltid till gymnasieungdomar?

Lars Hemzelius: Skattesänkningar är inget vi i folkpartiet förordar, så nej.

Bengt: Ni ökar på alla kostnaderna för invånarna samtidigt så undrar jag hur det kan komma sig att ni har så höga ersättningar själva? Vore det inte bättre att alla ni politiker sänker era ersättningar ner till vad som är normalinkomst för övriga invånare, då hade ni haft pengar över till en massa annat utan att höja avgifterna för invånarna!

Lars Hemzelius: Jag har ett arvode om 5000 kronor per månad, vilket är kolossalt lite jämfört med mitt andra yrke (lärare). Som politiker offrar man väldigt mycket av sitt privatliv. Jag hoppas att den summan ska kunna räcka till något kul för mina barn i kompensation för utebliven tid.

Johan Silfversten Bergman
Kristoffer Törnmalm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons