Annons

"Vi har rätt att kräva utdrag"

Kommunen har rätt att kräva utdrag från belastningsregistret på alla anställda, men utnyttjar sällan den möjligheten. Det menar personalchefen Magnus Dahlberg.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2013

– Jag kan på rak arm inte komma på när vi senast tog ut ett utdrag ur belastningsregistret på någon som inte jobbar med barn eller på ett boende för ensamkommande flyktingbarn, säger Magnus Dahlberg.

Enligt honom är kommunen skyldig att titta i registret innan de anställer någon i barnomsorg eller grundskola samt på ett boende. Man begär även utdrag ur registret när en förvaltningschef ska anställas eftersom en sådan tjänst är säkerhetsklassad.

Annons

– Generellt sett gör vi det inte i några andra fall, även om vi har rätt till det. Vi får titta i belastningsregistret både innan vi anställer och medan personen arbetar hos oss.

Magnus Dahlberg menar dock att det är vanligast att det görs innan. För att ett påskrivet anställningsavtal ska kunna brytas krävs det att uppgifterna i registret direkt strider mot personens arbetsuppgifter.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons