Annons

"Vi har kommit en bit på vägen"

Den 21 april gick sjuksköterskan Camilla Regnér ut i strejk. I dag åtta månader senare har belöningen kommit. En löneökning på 1 600 kronor. "Jag är nöjd, jag hade inte alls tänkt mig de summorna", säger Camilla Regnér.
Trelleborg • Publicerad 28 december 2008
Camilla Regnér är nöjd över det avtal som träffades efter vårens vårdstrejk. Bild: Claes Nyberg
Camilla Regnér är nöjd över det avtal som träffades efter vårens vårdstrejk. Bild: Claes NybergFoto: 

Vårens vårdstrejk medförde stora konsekvenser för vården. Operationer ställdes in och patienter tvingades flytta runt mellan de skånska sjukhusen. Kaoset var enligt många befogad.

Men vad har hänt sedan dess?

Annons

- Det har varit en massa avtalstecknande hela hösten. Vi har bestämt hur summorna ska fördelas och var vi ska göra satsningarna nästa år, säger Pia Arndorff, ordförande i Skånes vårdförbund. En av dem som nyligen märkt av strejkens konsekvenser är sjuksköterskan Camilla Regnér, sjuksköterska på medicinavdelningen på Trelleborgs lasarett.

- Förhandlingarna har avslutats och jag har precis fått decemberlönen. Den var trevlig för jag fick löneökningen retroaktivt från den första juni, säger hon.

Höjningen på 1 600 kronor är Camilla Regnér nöjd med.

- För min del känns det acceptabelt för jag låg bland de lägsta tidigare.

Även kollegorna verkar nöjda enligt Regnér.

- Jag tror att de flesta har fått mellan 1200 och 1400 kronor mer. Vi har kommit en liten bit på vägen men vill upp någon tusenlapp till. Men fortfarande är det ett för litet hopp mellan sjuksköterskor och undersköterskorna, säger hon.

Enligt Pia Arndorff är avtalet som kom till följd av strejken ett viktigt steg för vårdförbundet.

- När det gäller vad vi egentligen önskade i lön så är vi absolut inte nöjda. Men om man ser det som ett första steg att nå dit vi vill så är vi nöjda.

Vart vill ni nå?

- Vi vill att de talar om hur lönepolitiken ser ut. Att vi får en struktur och att de bestämmer en medellön som har ett rimligt avstånd från läkarlönerna. Man måste jämföra oss med högskoleutbildad personal. Efter det kan vi ge individbaserade löner, säger Pia Arndorff.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons