"Vi har fingertoppskänslan gemensam"

Första gången Marie Plym kom i kontakt med alternativmedicinen mötte hon Curt Carlström. Han klarade av det som läkarna inte kunde hjälpa henne med. Nu tar hon över hans praktik.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2011
Marie Plym och Curt Carlström.
Marie Plym och Curt Carlström.Foto: Tomas Nyberg
Namnet på den behandling som Marie Plym utför, kranio sakral, kommer från orden kranium och sacrum (som är namnet på korsbenet). Tanken är att den ska återställa det hydrauliska trycket i ryggmärgsvätskan och på så sätt ge kroppen möjlighet att själv lösa spänningar.
Namnet på den behandling som Marie Plym utför, kranio sakral, kommer från orden kranium och sacrum (som är namnet på korsbenet). Tanken är att den ska återställa det hydrauliska trycket i ryggmärgsvätskan och på så sätt ge kroppen möjlighet att själv lösa spänningar.Foto: Claes Nyberg

Marie Plym kom knappt ur sängen när hon hade fått sitt första ryggskott. Läkarna sa att det berodde på ett virus och det ville hon inte nöja sig med så hon sökte vidare och hittade Curt Carlström som jobbade med bland annat zonterapi.

– Sedan gick jag till honom en gång i månaden i tio år, berättar Marie Plym.

Därefter började hon själv att utbilda sig inom alternativmedicinen och för drygt fem år sedan startade hon ett företag på deltid. Därför borde hon ha varit den självklara efterträdaren när Curt Carlström för några månader sedan bestämde sig för att sluta jobba.

– Men jag tänkte inte på Marie. Det var hon som ringde mig när hon såg att jag skulle sälja, berättar han.

Sen gick det fort. Curt Carlström såg att Marie Plym jobbar ungefär på samma sätt som han själv och hon kände sig redo att ta steget och flytta ut verksamheten från hemmet.

– Vi jobbar båda med händerna. Jag med zonterapin och Marie med kranio sakral. Vi har fingertoppskänslan gemensam, säger han.

De är överens om att det borde finnas mer samarbete mellan traditionell medicin och det alternativa. Ibland möter de människor som inte riktigt vill tro på deras prat om energier, zoner och flöden. Men det går att behandla dem också, menar Marie Plym.

– När jag berättar vad jag gör undrar folk ibland om det inte är hokus pokus. Kalla det vad ni vill men är det inte resultatet som är det viktiga? brukar jag säga då, säger hon.

Själv läser hon parallellt med jobbet just nu basmedicin. Kursen ger en kunskap som skapar trygghet, tycker hon.

Förutom metoden har hon och hennes företrädare också inställningen till jobbet gemensamt.

– Marie och jag tänker likadant. Vi börjar med frågan: Varför gör det ont? säger Curt Carlström.

Marie Plym ser fram emot att ta över verksamheten.

– Jag har alltid sagt att jag ska ta hand om Curt när han blir gammal. Nu får jag göra det, säger hon och ler.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.