Annons

"Vi har bra koll på våra kunder"

Hallå där Yvonne Thörnrev, chef på Systembolaget i Trelleborg som två år i rad haft prickfri legitimationskontroll i bolagets egna tester.
Trelleborg • Publicerad 13 januari 2012
Foto: 

Varför är ni så bra på att kolla köparnas ålder?

– Vi är väldigt fokuserade i vårt arbete. Vi tittar inte bara på folk när de står i kassan utan även när de rör sig ute i butiken. Om man bara kollar i kassan så har man ganska kort tid på sig att skapa sig en uppfattning om någons ålder.

Annons

Är det lättare att avgöra åldern på en mindre ort där många känner varandra?

– Kanske. Vi har bra koll på våra kunder, men man får inte bli slapp för det. Man kan inte utgå ifrån att någon är över 20 år bara för att personen har handlat hos oss tidigare. Den personen har kanske bara varit med någon annan som handlat.

Har ni några andra metoder för att säkerställa att ni inte säljer till underåriga?

– Ja, om man är under 25 så ska man själv visa legitimation, men vi har valt att kräva leg av alla vi tycker ser ut att vara upp till 30 år.

Blir inte folk irriterade då?

– De som är 31 blir inte upprörda, men däremot de som är 20,5.

Händer det ofta att underåriga försöker handla hos er?

– Att de försöker handla själva är sällsynt. Det händer oftare att de kommer med någon kompis och säger att de bara är där för att hjälpa till att bära. Då begär vi legitimation på alla i sällskapet eftersom det är uppenbart att de handlar tillsammans.

Ni är en av 15 butiker i år som klarade er prickfritt i testerna. Blir ni belönade på något sätt?

– Vi får en summa pengar som kan användas till restaurangbesök, teater eller liknande. Vi planerar att gå ut på restaurang i slutet av februari.

Rebecka Sjöberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons