Annons

"Vi befinner oss en minut i tolv"

Isarna i västra Antarktis och på Grönland har smält snabbare än vad FN:s klimatpanel har förutspått. Därför hotas låglänta områden i än högre grad än tidigare. Det säger Thomas Hickler, doktor i naturgeografi och ekosystemanalys vid Lunds universitet.
Trelleborg • Publicerad 11 december 2009
Klimatforskare Thomas Hickler.Foto: 

TRELLEBORG. Enligt Thomas Hickler handlar det om sprickor och håligheter i isarna i västra Antarktis och på Grönland som har växt snabbare än beräknat. I håligheterna samlas smältvatten. När isblock sedan lossnar frigörs stora vattenmassor.

– FN:s klimatpanel har redan 2007 medgivit att höjningen av havsytan kan bli högre än den modellerade höjningen. Många befarar nu att havsytan kan stiga med en meter till år 2100. Även upp till 1,5 eller två meter kan inte uteslutas, om världen fortsätter använda fossila bränslen som nu. Vi befinner oss en minut i tolv, säger Thomas Hickler.

Annons

Resultaten från FN:s klimatpanel är dock allt annat än oomtvistade. Forskare som Peter Stilbs har kritiserat urvalet av teorier och modeller för framtida klimatförändringar. Det finns också andra röster som ifrågasätter om den globala uppvärmningen existerar och om den i så fall beror på koldioxidutsläpp. Men Thomas Hickler köper inte den typen av argument.

– Modellerna bygger på de senaste 50 årens klimatforskning och jag har inte hittat en enda seriös studie som är publicerad i en etablerad vetenskaplig tidskrift som visar att klimatförändringarna inte existerar. De som ifrågasätter klimatforskning är oftast inte klimatforskare själva, säger han.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons