Annons

”Vi är så glada att just vi blev utvalda”

Bariumklorid, natriumjoner och molekyler. Det lyser i ögonen på de båda Berzeliusstipendiaterna när de pratar kemi.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2012
Målmedvetna. Silvia Fatima Al-Breidi och Ana Miljkovic representerar Trelleborg på Berzeliusdagarna i Stockholm. Där väntar 350 andra elever och två dagar av kemiföreläsningar.
Målmedvetna. Silvia Fatima Al-Breidi och Ana Miljkovic representerar Trelleborg på Berzeliusdagarna i Stockholm. Där väntar 350 andra elever och två dagar av kemiföreläsningar.Foto: Sandra Douglasdotter

På fredag sätter sig Silvia Fatima Al-Breidi och Ana Miljkovic på tåget till Stockholm för att i två dagar grotta ner sig i kemins värld. De går båda tredje året på Bastionsskolans naturvetenskapliga program och har blivit nominerade till Berzeliusstipendiet.

– Vi har vetat sedan vi började gymnasiet att stipendiet finns, att få det har varit ett mål sedan dess, säger Ana Miljkovic.

Annons

Att det blev just de som fick stipendiet beror bland annat på att de fick högsta betyg i kemikurserna, men i konkurrens med andra har de också utmärkt sig genom att ha höga betyg i flera ämnen. Att kunna representera skolan på ett bra sätt spelade också in när eleverna valdes ut.

– Det är en lycka att få åka, att allt vårt pluggande lönade sig. Vi kommer få träffa massa professorer och gå på föreläsningar, vi kommer kunna ställa alla frågor vi vill, säger Silvia Fatima Al-Breidi.

De är båda noga med att lyfta fram all hjälp och allt stöd de fått på vägen.

– Vår kemilärare Karin Ellis och vår lärare Zhicheng Ye har verkligen hjälpt oss. Jag vill så gärna göra min mamma stolt också, hon har varit ett stöd för mig, säger Silvia Fatima Al-Breidi.

Maria Sällberg
Sandra Douglasdotter,
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons