"Vi är det bortglömda folket"

Trelleborg • Publicerad 7 februari 2007
– Vi mår inte bra. Näsan och ögonen rinner, säger Ulla-Carin Johansson som arbetar i köket på Köpingeskolan. BILD: TOMAS NYBERG
– Vi mår inte bra. Näsan och ögonen rinner, säger Ulla-Carin Johansson som arbetar i köket på Köpingeskolan. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Trötthet, torra ögon och rinnande näsor. Ä;ven kökspersonalen på Köpingeskolan upplever problem med arbetsmiljön. Men fastighetskontoret säger att det inte är någon fara att vistas och arbeta i kökslokalerna.

- Vi är det bortglömda folket, säger Gunilla Svensson.

Hon är fackligt arbetsplatsombud och skyddsombud för kökspersonalen på Köpingeskolan. Personal som lämnades kvar när skolan stängdes och elever och lärare placerades ut i provisoriska lokaler runt om i Trelleborg.

Miljön i köket var det inget fel på, konstaterade fastighetskontoret, som tillkallat en konsult för utreda vidden av mögelproblemen på skolan.

Men personalen tror inte på konsultens bedömning. De menar att dålig luft från skolan tränger in i kökslokalerna och orsakar fysiska besvär.

- Vi mår inte bra. Näsan och ögonen rinner, säger Ulla-Carin Johansson som arbetar i köket.

Andra i personalen vittnar om samma sak. Och de känner besvikelse över att de ensamma lämnats kvar på den mögeldrabbade skolan. De är även missnöjda med bristen på information och hävdar att ingen av de som styr brytt sig om att fråga personalen om hur de upplever situationen. - Vi får ingen information trots att vi gapar och skriker. När det pratas om skolan nämns bara lärarna och eleverna. Vi är bortglömda. Inte ens på informationsmötet i måndags togs köket upp, säger Gunilla Svensson.

Oavsett vad som händer med skolan kommer själva köksdelen att vara kvar. Köket servar 19 enheter och 3000 personer med mat varje dag. Det vore en stor apparat att stänga köket och flytta matlagningen någon annanstans. Gunilla Svensson misstänker att detta ligger bakom beslutet att ha kvar köket.

- Jag har inga belägg för det, men man får gärna den känslan. Om köket stängs vet man inte vad man ska ta sig till, säger hon.

Gertie Lindberg på fastighetsförvaltningen tillbakavisar påståendet. Hon menar att konsulten har gjort en förutsättningslös bedömning av lämpligheten att vistas i lokalerna.

- Visst hade det varit besvärligt att stänga köket, men det är inte det som avgör, säger Gertie Lindberg, som säger sig vara ovetande om att personalen upplever problem med arbetsmiljön.

- Det har jag inte hört något om. Vi får titta på det, säger hon. Gertie Lindberg menar att ventilationen i köksavdelningen är helt avskild från skolans. Hon känner inte till påståendet att luft från skolan skulle läcka in i köket, men säger att hon ska undersöka saken.

När det gäller bristen på information hänvisar hon till skolan. Skolchefen Barbro Melander säger att personalen fått all information som finns att tillgå.

Hon känner till att personalen upplever problem med miljö, och har bett konsulten för en diskussion med dem.

- Jag har full förståelse för att de känner sig oroliga och övergivna. Men det ska inte vara några problem med luften, säger Barbro Melander.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.