Annons

Vetgirigt i pubmiljö

Sweet Home Alabama ljuder ur högtalarna. "Lynyrd Skynyrd", säger Kenth Sjöstrand bergsäkert. Det är frågesportskväll på Tre lyktor.
Trelleborg • Publicerad 7 oktober 2009
Foto: 
Foto: 
Christina Epling hade valt mat och musik som ämnesområden i en frågesport. Musik och politik, svarar Kenth Sjöstrand.
Christina Epling hade valt mat och musik som ämnesområden i en frågesport. Musik och politik, svarar Kenth Sjöstrand.Foto: 

TRELLEBORG. På pubarna i Storbritannien och Irland är det inget nytt med frågesport i pubmiljö. På "Lyktorna" är konceptet nytt. Under tio onsdagar testar puben att arrangera musikquiz för sina besökare.

– Den här gången är det 70-talsmusik. Men vi tänkte köra ett tema varje gång, säger Peter Kronström, initiativtagare och van frågesportskonstruktör.

Annons

Kenth Sjöstrand och Christina Epling brukar titta på frågesportprogram på tv:n, men pub-quiz har de inte varit med på tidigare.

– Det är ett bra sätt att umgås. Man lär sig något och det är inte så prestigeladdat. Förutom för mig idag då, säger Kenth Sjöstrand.

Sjuttiotalsmusik i allmänhet och hårdrock i synnerhet är nämligen något han gillar. Låtarna spelas bara i några sekunder, men Kenth Sjöstrand behöver inte tänka länge för att fylla i rätt artistnamn.

Kort paus. Sjätte låten:

– Kiss! De släppte ju nytt album idag, säger Kenth Sjöstrand.

Kiss? Spelar de fortfarande?

– Ja det gör de. Sådär tycker jag.

Pelle Svanslös-författaren Gösta Knutsson anses vara den som förde in frågesporten i Sverige på allvar genom sina radiosändningar av "allmänbildningstävlingar" på 1930-talet. Numera är underhållningen en minst lika viktig del som kunskapstanken. För Peter Kronström, som arrangerat musiktävlingen It Takes 2 under flera år, blir pubtävlingarna ytterligare ett steg i den riktningen.

– Många som jag känner har inte varit med i It takes 2 för att de tycker att det är för allvarligt och seriöst. Det är det inte ikväll, även om nördarna säkert också kommer, säger han.

Peter Kronström tror att behovet av att veta bra och gärna bäst är drivkraften som får människor att vilja delta.

– Det finns inget roligare för folk än att veta att de kan någonting, säger han.

Andreas Mattsson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons