Annons

Veteraner och loppis gjorde dagen

En del blänker i solen, andra är charmigt rostiga men bakom var och en ligger många timmars kärleksfull vård och omtanke. Utställningen av veterantraktorer är en av delarna i Vemmerlövsdagen.
Trelleborg • Publicerad 20 augusti 2011
Istället för loppis satsade byalaget på fler aktiviteter för barn. Bland annat pricka boll.Foto: 
Neo Smith och Oskar Jönsson var nöjda när de fick leka i en riktig traktor.Foto: 
I år var det inte byalaget som arrangerade loppis utan den som ville fick hyra en plats på bakluckeloppisen.Foto: 
Vemmerlövsdagen innebär lite klirr i kassan för byalaget.Foto: 

På ängen mitt i byn står de uppställda. Flera rader med gamla hästkrafter som en gång var en lantbrukares stolthet. Nu tillhörande en stolt entusiast.

– Det är en 1967-års modell. En Massey Ferguson 135 med en särskild reduceringsväxellåda. Den har använts till att plantera purjolök med. Det var en trädgårdsmästare i Bara som hade den innan mig, berättar Mårten Jönsson från Höllviken som lagt ner hundratals timmar på en röd traktor.

Annons

Han har ägt den i tio år och under den tiden skruvat ner hela traktorn i alla sina beståndsdelar, blästrat och lackerat allting och sedan monterat ihop allt igen. Först nu har han börjat ge sig ut och köra den.

– Jag brukar inte vara med på sådant här men jag tänkte att det här var ju inte så långt bort, säger Mårten Jönsson medan hans brorson och en liten kille till leker att de kör traktorn.

Den lille killen heter Neo Smith och är två år.

– Han älskar traktorer så det här är perfekt. Nu är han jättelycklig, säger hans mormor Annika Kristersson som väntar bredvid.

Tidigare år har byalaget, som ligger bakom arrangemanget, själva arrangerat loppis. I år har man ändrat konceptet och bjudit in alla som velat sälja till en bakluckeloppis. En av dem som passade på att bli av med lite gamla grejer var Emma Holmgren som istället för från en baklucka säljer sina saker från ett hästsläp. Hon säljer både krukor, gamla mjölkkannor och barnens leksaker. Dessutom har hon tagit med ett par lådor potatis och lök från de egna odlingarna.

– Vi är lantbrukare och så har vi sorterat lite gömmorna, säger hon och berättar att hon är uppvuxen i Västra Vemmerlöv men numera bor i Löderups strandbad.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons