Annons

Veteranen bland torghandlarna

I 45 år har Jan-Erik Persson haft samma torgplats. Men redan 1951, som åttaåring, påbörjade han sin bana som torghandlare i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 12 augusti 2011
Gull Nilsson är en av många stamkunder hos Jan-Erik Persson. "Vi har setts i många år", säger hon.Foto: Eva-Lisa Svensson
Gurksäsongen är här.Foto: Eva-Lisa Svensson
En hederlig penna och papper gäller fortfarande för Jan-Erik Persson.Foto: Eva-Lisa Svensson
Rödlöken har Jan-Erik Persson själv odlat hemma i Rydsgård.Foto: Eva-Lisa Svensson

– Då åkte vi tåg hit, berättar Jan-Erik Persson som är född och uppvuxen med föräldrar som också var torghandlare och som drev trädgårdsmästeri i Rydsgård.

Anledningen till sin tidiga debut som torghandlare var egentligen en tragisk händelse. Familjens gård brann ner och alla fick dra sitt strå för att hjälpa till. Jan-Erik Persson och hans bror sådde rädisor och annat som de själva sålde i "bonnaraden" på Stortorget i Trelleborg.

Annons

"Bonnaraden" var särskilda försäljningsplatser på torget där de som sålde enstaka varor i mindre mängder kunde utnyttja en meter fritt.

– En del köpte av oss bara för att vi var små, säger Jan-Erik Persson med ett leende.

Idag är han en slipad grönsaksförsäljare och påminner snabbt kunderna om de glömt något. Nu är det högsäsong för att lägga in gurkor och kunden Gull Nilsson plockar bland de små gröna, knubbiga gurkorna.

– Ska du ha dill också? Ett eller två knippen? frågar Jan-Erik Persson samtidigt som han väger gurkorna och knyter ihop påsen.

Receptet som Gull Nilsson använder när hon lägger in har hon fått av Jan-Erik Persson och han går och hämtar en kopia i den vita skåpbilen. "Ramlösa gurka" är rubriken på receptet som förutom fyra kilo gurka består av just Ramlösa, socker, salt och ättika.

– Det är gott, säger Gull Nilsson som tillhör stamkunderna.

Hur länge hon varit kund hos Jan-Erik Persson vet hon inte.

– Men vi har setts i många år, konstaterar hon.

En annan kund tittar på de gröna äpplena som står i hörnet av försäljningsborden. Det är flera backar med olika sorter, flera är gamla svenska och lite ovanligare.

– Jag brukar ha 27 sorters äpplen på en säsong. Jag har en som hjälper mig med det, säger Jan-Erik Persson som har gjort just äpplen till något av en specialitet.

Annons

Men hans eget favoritäpple är ändå bland de vanligare.

– Det är aroma tror jag, säger han.

Förtjänsten som torghandlare är inte densamma som den en gång varit, enligt Jan-Erik Persson som konstaterar att alla torgsäljare numera inte arbetar under samma förutsättningar.

– En del kan inte räkna. De säljer för under mina inköpspriser och sedan måste man lägga på moms och betala skatter, säger han med en viss bitterhet i tonen.

Ändå har han fortsatt med sitt arbete även om han passerat pensionsåldern med ett par år.

– Men man börjar ju bli lite äldre. Jag är 68 år och jag började när jag var åtta år, säger han och gissar att han kommer att hålla på ytterligare en eller ett par år.

– Men det är rätt kämpigt. Jag har ju trädgården och odlingen därhemma i Rydsgård också. Den måste jag också ta hand om.

Ossian Sandin
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons