Veolia ansöker om kameror på stadsbussar

Veolia transport har ansökt om att kameraövervaka passagerare som reser med stadsbussarna. Syftet är att förhindra våld, rån och skadegörelse.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2010
"Vi ser detta som ett förebyggande arbete", säger Per-Arne Jönsson, operativ chef på Veolia.
"Vi ser detta som ett förebyggande arbete", säger Per-Arne Jönsson, operativ chef på Veolia.Foto: Claes Nyberg

Ansökan lämnades in till länsstyrelsen i slutet av juni. Någon särskild händelse ligger inte till grund för att installera kameror i Trelleborgs stadsbussar.

– Det finns ingen akut anledning. Vi ser detta som ett förebyggande arbete. Vi har tidigare kameror i Malmö stadstrafik och Kristianstads stadstrafik och har goda erfarenheter av det, säger Per-Arne Jönsson, operativ chef på Veolia som i december förra året tog över stadskörningarna.

Kamerorna, som enligt ansökan ska vara fem per buss, vill Veolia installera i samtliga bussar som trafikerar de tre linjerna. Bussbolaget hoppas att kamerorna ska ge en avskräckande effekt och minska risken för att förarna utsätts för våld, rån och hot. Man hoppas också kunna avskräcka från skadegörelse.

Veolia poängterar också att kamerainspelningen ger polisen bättre möjligheter att utreda skadegörelser och misshandel ombord på bussarna.

Kameraövervakning på allmänna platser har varit omdiskuterad, inte bara när det handlar om personlig integritet, utan också när det gäller kvaliteten på inspelningarna. Den är ofta för dålig för att koppla en misstänkt person till det filmade brottet.

– Det är inte alltid det är lätt, för en del kan ha en huva på sig till exempel. Men kvaliteten på bilderna är väldigt god, försäkrar Per-Arne Jönsson.

Länsstyrelsens handläggare Maria Lerstorp räknar med att ett beslut i ärendet dröjer åtminstone tre månader, bland annat på grund av att kommunen ska få yttra sig.

Bussföretaget Arriva, som också kör bussar för Skånetrafiken, fick för fem år sedan klartecken av länsstyrelsen för kameraövervakning, bland annat på linje 146 mellan Trelleborg och Malmö.

Veolia har även ansökt om kameraövervakning på andra bussturer i Skåne, bland annat sträckan Malmö-Svedala.

Anna Thulin
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.