Annons

Vemodigt för entusiast om Saab läggs ner

Ett bilmärke men också en klassisk svensk motorkultur riskerar att gå i graven.
För Mark Sjölin är Saab en livsstil och ett livslångt intresse.
Trelleborg • Publicerad 28 december 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Mark Sjölin säger att Saab är en livsstil.
Mark Sjölin säger att Saab är en livsstil.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

VÄSTRA VEMMERLÖV. Mark Sjölin från Västra Vemmerlöv följer turerna kring Saabs framtid med intresse. Han har kört Saab i hela sitt liv och dessutom jobbat på Saab i Trelleborg en gång i tiden.

Han är kritisk till hur GM har behandlat sitt dotterbolag. De borde ha satsat mer på småbilar, det som har varit Saabs signum sedan de tidiga modellerna med tvåtaktsmotor, tycker Mark Sjölin.

Annons

– Det var roligare då. En trimmad tvåtaktsmotor låter som en sång när man har motoröra.

Saab-intresset började tidigt för Mark Sjölin. Hans pappa körde Saab och på den vägen var det. Att Saab som liten uppstickare var ett framgångsrikt rallystall bidrog också. När han fyllde arton skaffade Mark en Saab och började meka.

– Det blev en livsstil, säger han.

Sedan dess har det blivit en och annan bil. På garagedörren i Västra Vemmerlöv sitter 28 registreringsskyltar uppspikade. De flesta är från Saab-bilar, konstaterar Mark Sjölin.

Inne i garaget står en klarröd Saab Sonett med blänkande plastkaross och läderbruna säten. Mark har haft den i 25 år.

– Den kom mitt i Saabs historia och är ingen aktuell bil, så det är inte den som ska gå i graven. Men det är ändå trist.

Lucas Dietrichson
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons