Annons

Vellingebråk får politiker tänka om

Av Skånes 33 kommuner tar bara en handfull emot unga flyktingar som kommer ensamma. Men de kan bli fler. Vellingebråket har satt fokus på frågan och många kommunpolitiker omprövar besluten.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2009

I lördags skrev Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann brev till Lars-Ingvar Ljungman (M) i Vellinge:

”I denna situation är det viktiga att se behoven hos barn och unga och därför måste fler kommuner ta ansvar. Det rör sig om nästan 200 kommuner som inte har avtal ”.

Annons

Läget är akut, just nu behöver femhundra flyktingbarn nya hem. Per Schlingmann uppmanade särskilt moderatledda kommuner att teckna avtal med Migrationsverket för att hjälpa till.

Trelleborgs kommun är en av dem. Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) säger att frågan ska tas upp:

– På nästa möte med kommunstyrelsen föreslår jag en ordentlig utredning där de olika nämnderna får undersöka förutsättningarna. Det gjordes en snabbutredning för ett år sedan och då fanns det en del frågetecken.

Enligt Ulf Bingsgård behövs medborgarnas stöd.

– Det omgivande samhället måste hjälpa till. Det är upp till trelleborgarna att ställa upp som goda män och familjehem om vi ska kunna lösa det här.

Moderatstyrda Lomma kommun drar igång en värvningskampanj till våren för att hitta fler familjehem.

Kommunen har bara tagit emot ett ensamkommande barn i år.

– Det är inte tillfredsställande och vi ska försöka hitta familjehem så att vi kan ta hand om tre till fem ensamkommande barn om året. Det är den formen vi vill satsa på för att göra en bra långsiktig insats, säger Christian Idström (M), ordförande i socialnämnden.

I Kävlinge säger kommunalrådet Pia Almström (M) att kommunen nu ska förnya sitt flyktingavtal med Migrationsverket. För första gången finns ensamkommande flyktingbarn med i diskussionen.

– Vi ska titta på andra kommuner som har tagit emot dem på ett bra sätt, exempelvis Höör, säger Pia Almström.

Annons

Även i Hörby kommun fattar politikerna beslut under vintern. Hörby tar emot tjugo flyktingar årligen, men inga ensamkommande barn och ungdomar.

– Det är ett problem som måste lösas och vi tittar på det efter våra förutsättningar. Jag tror inte att det bli dramatiskt, vi bestämmer utan pekpinnar från Stockholm, säger kommunalrådet Lars Ahlkvist (M).

I Per Schlingmanns brev nämns socialdemokratiska Bromölla som en kommun utan avtal för flyktingbarn. Kommunalrådet Åke Hammarstedt tar upp ärendet på nästa kommunstyrelsemöte:

– Vi utvärderar nu vårt mottagande av flyktingar och det har fungerat fantastiskt bra. Men vi är en liten kommun och om vi ska ta emot flyktingbarn behöver vi samarbeta med andra. Sölvesborg ligger bara en mil bort och vi får ta ett ordentligt snack.

Ann Gäre
Sara Håkansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons