Annons

Vellinge sämst i Skåne på använda bilbälte

Bilister i Vellinge, Skanör och Falsterbo slarvar med bilbältet, anser NTF i Skåne."Kommunen är en av de sämsta i Skåne när det gäller att använda bälte", säger projektledare Karolina Nilsen.
Trelleborg • Publicerad 17 september 2007
Kampanjen ska få bilisterna i Vellinge att bli bättre på att använda bälte. BILD: TOMAS NYBERG
Kampanjen ska få bilisterna i Vellinge att bli bättre på att använda bälte. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Ungefär en fjärdedel av alla bilister struntade i att bruka bälte. Slutsatsen dras av NTF i Skåne, Nationalföreningen för trafiksäkerhetsfrämjande, som i våras kartlade hur många som spände fast sig bakom ratten i Vellinge kommun.

Under två dagar i maj kontrollerade NTF:s utsända hur många bilburna som inte hade bälte i centrala Vellinge, vid Triangeln i Skanör samt Falsterbovägen i Höllviken, precis vid apoteket.

Annons

Hässleholm och Landskrona ligger lika risigt till i statistiken, när det gäller bilbältesanvändningen, enligt Karolina Nilsen, projektledare på NTF. – Vi drar igång en kampanj i Vellinge kommun för att bryta den här trenden. Någon egentlig förklaring till att så många slarvar med bältet har jag inte, säger Nilsen.

På måndagen riggades flera skyltar i Vellinge, allt för att få fler att använda bälte.

Skyltarna har hängts upp vid bland annat Östergatan och Norrevångsgatan.

Kampanjen som finansieras av Vägverket kostar drygt 100 000 kronor och är ett samarbete mellan NTF, Vellinge kommun och närpolisen.

Senare i veckan startar även visningar av filmer med bilbältesanvändning som tema. Visningarna sker på två golfklubbar, Falsterbo GK och Söderslätts GK.

– Dessutom ska vi gå ut med en broschyr till alla hushåll, där vi berättar om vikten av biltbältesanvändning, oavsett vilken hastighet man har, informerar Karolina Nilsen.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons