Annons

Vellinge planerar för kameror i kommunen

Trafikanter på Vellinges huvudgator måste i framtiden lätta på gasen. Planer finns på att sätta upp trafiksäkerhetskameror längs det kommunala vägnätet.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2005

Vellinge kommun tillhör en av tre kommuner i Skåne som visat intresse av att delta i Vägverkets upphandling av trafiksäkerhetskameror. Enligt Annette Bengtsson, trafikingenjör i Vellinge kommun, är det ännu inte bestämt hur många kameror som kommunen kan tänkas köpa och vad den totala kostnaden får landa på. Varje kamera kostar omkring 500000 kronor så i slutändan krävs ett politiskt beslut i ärendet.

– Men vi har ett intresse av att använda den här tekniken, säger Annette Bengtsson. Det är heller inte bestämt var kamerorna skulle sättas upp men diskussionerna har så här långt handlat om kommunens huvudgator: Stenbocksvägen, Östersjövägen samt Falsterbovägen.

Annons

– Vi har generellt problem med höga hastigheter här, säger Annette Bengtsson.

Trafiksäkerhetskameror är en tänkbar åtgärd för att få ner hastigheterna på dessa vägar med kostnaderna ska vägas mot andra åtgärder och tänkbara effekter.

– Fördelen med hastighetskameror är dels att de haft god effekt på de platser där de varit stationerade. Sedan tar kamerorna liten plats, säger Annette Bengtsson.

Det enda problem hon ser är hur kommunen ska skylta om hastighetskamerorna inne i tätbebyggt område. Tidigare har kamerorna nästan uteslutande använts ute på landsvägar och då tillsammans med stora skyltar. Men det systemet är enligt Annette Bengtsson, svårt att använda inne i tätorter.

Grannkommunen Trelleborgs har inte visat något intresse av att sätta upp kameror i det kommunala vägnätet.

– Våra stora gator tillhör Vägverket, säger gatuchefen Staffan Ståhl.

Problemen på kommunens gator är, enligt Staffan Ståhl, inte av den karaktären att det motiverar kostnaden det innebär att sätta upp kameror.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons