Annons

Vellinge kommun vill bygga över två mil översvämningsskydd

Vellinge kommun har gjort en ansökan till Mark- och miljödomstolen om att få bygga ett 21 kilometer långt översvämningsskydd för att bevara Falsterbonäset.
Falsterbo • Publicerad 29 juni 2018
Arkivbild. Carina Wutzler (M).
Arkivbild. Carina Wutzler (M).Foto: Johan Nilsson/TT

– Efter flera års arbete med omfattande och komplexa utredningar känns det nu bra att vi har ett gediget material att lämna ifrån oss. Ansökan innebär en viktig milstolpe i vårt arbete för att skydda näset. Det handlar om stora fastighetsvärden men även om unika natur- och kulturmiljöer, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Skyddet är främst menat att skydda bebyggelsen i Höllviken, Ljunghusen och Skanör-Falsterbo. 2017 uppmättes den hittills högsta tillfälliga vattennivån på platsen någonsin.

Annons

Tanken är att skyddet ska byggas mest med jordvallar, men där det är trångt om plats ska även murar byggas. Höjden på skyddet beräknas ligga mellan en och två meter.

Kommunstyrelsen gav oss uppdraget med anledning av de översvämningar som frekvent drabbar Falsterbonäset. Risken finns att dessa översvämningar kommer att få ännu större konsekvenser i framtiden på grund av klimatförändringar, säger Per Juhlin, projektledare, i ett pressmeddelande.

Än så länge har kommunen lagt 7,9 miljoner kronor på utredningen, och genomförandet förväntas kosta 160 miljoner kronor. Byggandet kan som tidigast börja i slutet av 2020, och projektet beräknas ta tio år från byggstart.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons