Annons

Vellinge får dispens för strandrensning

Trots Vellinges stränders höga naturvärdena med stor biologisk mångfald har länsstyrelsen gett dispens för strandrensning för tre somrar framåt.
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2005

Liksom i övriga delar av landet omfattas nästan alla strandområden i Vellinge kommun av strandskyddsbestämmelser och ingår dessutom i EU: s naturvårdssatsning Natura 2000 - ett ekologiskt nätverk av skyddade områden.

Enligt länsstyrelsen är det unika med strandmiljöerna i Vellinge kommun den stora variation av dyner som genom ständig påverkan av vind, vågor och strömmar skapar nya revlar, dyner och laguner. Detta har lett till unika miljöer, en stor biologisk mångfald med flertalet sällsynta och hotade arter.

Annons

Samtidigt finns det ett stort intresse för allmänheten att vistas på stränderna. Att rensa dem ökar både attraktionskraften och tillgängligheten för friluftslivet.

Länsstyrelsen har därför beslutat att ge dispens för strandrensning till och med 2007. Men villkor följer med dispensen.

– Kommunen kommer att utreda vilken påverkan rensningen har på djur och växtlivet. Denna utredning kommer att ske samtidigt med rensningen. Utredningen kan kommuner därefter använda för kommande ansökningar om dispens, säger Eva Ohlsson, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Skåne län.

Vidare finns det strikta bestämmelser om hur rensningen ska ske. Stranden ska till exempel harvas så att märken efter hjulspår försvinner.

– Vi har försökt att sätta upp villkor så att det ej ska finnas några risker för natur- och djurliv, menar Eva Ohlsson.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons