Annons

Vegetariskt alternativ ersätter specialkost

Skol- och förskolebarn som tidigare haft specialkost då de inte äter fläskkött serveras numera ett vegetariskt alternativ i stället för annat kött. Föräldrarna kommer att meddelas om det nya upplägget på kommande föräldramöten.
Trelleborg • Publicerad 19 september 2014
Foto: Matthew Mead

Från och med den här terminen erbjuder alla skolmatsalar varje dag två alternativ till alla barn, ett med kött eller fisk och ett vegetariskt. Därmed kan alla de som tidigare beställt specialkost på grund av etiska eller religiösa skäl nu välja det vegetariska alternativet de dagar då menyn innehåller rätter de inte vill eller kan äta.

– Nu lagar vi bara specialkost åt barn som har medicinska skäl och då lagar vi utifrån läkarintyget, säger kommundietist Charlotte Thelander.

Annons

Hon och hennes kollegor på måltidsservice är nöjda med det upplägget.

– Vi är glada att kunna erbjuda två alternativ. Det ger ökad valmöjlighet för barnen att kunna välja vad de vill äta från dag till dag, säger hon.

Bakom förändringen ligger ett politiskt beslut i servicenämnden, fattat i december i fjor. Informationen om vad som ska gälla från och med detta läsåret har skickats över till bildningsförvaltningen, som ansvarar för skolorna. Bildningsförvaltningen kommer i sin tur att informera föräldrarna inom de kommande veckorna.

– Vi tar upp det på föräldramötena som är nu. Sedan har vi också matråd på skolorna där eleverna kan diskutera frågan, säger Magnus Wikström, biträdande förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Även i förskolorna kommer barnen som har specialkost att serveras ett vegetariskt alternativ de dagar som den ordinarie menyn innehåller mat de inte kan äta.

– Men där har vi inte två alternativ varje dag utan föräldrarna får även i fortsättningen anmäla om deras barn har specialkost, både när det gäller medicinska och etiska eller religiösa skäl, säger Charlotte Thelander.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons