Vegetariska världsdagen i Trelleborg

Sesammjölk i stället för komjölk. Rödbetsbiff i stället för pannbiff. Hälsofrämjandet firar i kväll den vegetariska världsdagen med att bjuda på gröna frukostalternativ och middagstips från växtriket.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2002
Gunilla Sedlacek och Jeanette Kindberg-Boor. BILD: CLAES NYBERG
Gunilla Sedlacek och Jeanette Kindberg-Boor. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Gunilla Sedlacek och Jeanette Kindberg-Boor. BILD: CLAES NYBERG - Om man bara letar finns det alltid en bra ersättning för kött eller komjölk även i en liten stad som Trelleborg. Det går exempelvis att hitta havremjölk på Ica eller Konsum. Däremot är det ont om lokalproducerade Krav-grönsaker i butikerna, säger Jeanette Kindberg-Boor från Hälsofrämjandet sydvästra Skåne. Hon är vegetarian av hälsoskäl, medan andra väljer mat från växtriket för att de tycker att djuren behandlas illa i livsmedelsindustrin. - Jag äter mest levande föda, som frukt. Men ibland kan det hända att kroppen skriker efter pannbiff och då får den det, berättar Gunilla Sedlacek från Hälsofrämjandet. Mellan klockan 16-20 i kväll tipsar de båda om hur man kommer i gång med den vegetariska matlagningen vid öppet hus i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. - Vi kommer att bjuda på smakprov av alternativa frukostar med stort näringsinnehåll. Vi vill visa hur gott, enkelt och billigt det kan vara med gröt, sesammjölk, vetegräs eller böngroddar till frukost, säger Jeanette Kindberg-Boor. Hälsofrämjandet i kommunen har runt 130 medlemmar. Den ideella organisationen är för åttonde året i rad med och uppmärksammar den vegetariska världsdagen i Sverige. I december ska de anordna vad de kallar för Trelleborgs första vegetariska julbord.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.