Annons

Vd bland de bäst betalda i Skåne

Trelleborgshems vd Kent Jönsson är med 73 000 kronor i månaden den åttonde bäst betalda vd:n bland de skånska kommunala bostadsbolagen.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2012
Kent Jönsson.
Kent Jönsson.Foto: 

Lönestatistiken presenteras i det senaste numret av Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra. Listan toppas av MKB:s vd Sonny Modig som tjänar 98 000 kronor i månaden. MKB har även det största lägenhetsbeståndet med 23 000 lägenheter.

Kent Jönsson har alltså den åttonde högsta lönen i Skåne. Bolaget är med sina 1 820 lägenheter det elfte största.

Annons

Ansvaret för vd:s lön ligger på bolagets styrelse. Ulf Bingsgård (M) är sedan i höstas styrelseordförande i Trelleborgshem men har inte varit involverad i lönesättningen.

- Den bygger på en överenskommelse vid anställningstillfället, säger Ulf Bingsgård.

Kent Jönsson anställdes som vd i bolaget 2006 då han efterträdde Leif Persson.

Ulf Bingsgård tycker att lönen ligger på en rimlig nivå.

- Ser man utifrån den här rankingen och att Trelleborg är den sjätte största kommunen är det ungefär i paritet med hur det ser ut mellan bolagen i Skåne, säger Ulf Bingsgård.

Att bolaget är expansivt med nya byggprojekt på gång tycker Ulf Bingsgård är en viktig del i bedömningen av vd-lönen.

- Hade det bara varit frågan om ett förvaltande får man väga in det, säger Ulf Bingsgård.

Bland bolagen högst upp på lönelistan utmärker sig lönen för Vellingebostäders vd Stephan Björkestrand. Björkestrand tjänar 92 000 i månaden och bolagets lägenhetsbestånd är med 816 lägenheter bland de minsta i de Skånska kommunerna. I hans uppdrag ingår även att vara vd för Vexab som förvaltar kommersiella lokaler och industrifastigheter.

- Generellt är det så att chefslönerna i Vellinge är höga och min lön sätts i förhållande till lönestrukturen i kommunen, säger Stephan Björkstrand till Hem & Hyra.

Maria Sällberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons