Växtvärk i centrala Trelleborg

Överallt byggs det lägenheter och andra lokaler i centrala Trelleborg. Stadsbyggnadskontorets chef Stefan Ferm och Trelleborgshems vd Leif Persson försäkrar att det i framtiden även ska byggas fler ettor till kommunens unga.
Trelleborg • Publicerad 25 mars 2005

En riktig byggboom pågår i Trelleborg. Över hela centrala stan pågår stora byggprojekt. Många väntas bli klara under året.

Stefan Ferm, chef på stadsbyggnadskontoret på Trelleborgs kommun, gläds åt byggivern. Men hur länge det håller i sig är en annan fråga.

– Det byggs ovanligt mycket i hela Skåneregionen nu. Och riktigt stora byggen handlar det om också. Vi är ju inne i en högkonjunktion nu med låga räntor och allmän optimism. Det märks även här i Trelleborg vilket är glädjande. Men jag vet inte hur länge det kan hålla i sig. Ett år skulle jag tro. Möjligen något år till efter det, säger han.

En av de häftigaste byggprojektet tycker Stefan Ferm är huset vid Rådhustorget. I bottenvåningen planeras en restaurang och i de övriga fyra våningarna blir det bostadshus. Till sommaren kan inflyttning ske.

– Bor man i en av de översta våningarna har man en häftig utsikt över torget och gågatan. Läget är också fantastiskt bra, säger Stefan Ferm.

Han har märkt ett visst tryck på lägenheter inne i centrala Trelleborg. Samtidigt planeras många nya lägenheter i Trelleborg.

Tyvärr byggs det inte många ettor i Trelleborg i dag. Det är ett problem som Stefan Ferm är väl medveten om. Det är svårt för unga att hitta lägenheter när de vill flytta hemifrån.

– Det finns planer på att bygga ettor. Var och när är inte bestämt. Men detta är mer än en vision. Det finns realism i planerna och jag är säker på att det blir av. Hur många det blir är också svårt att svara på i dagsläget. Men ettor måste byggas eftersom det finns ett behov av det, menar han.

Ett problem är dock svårigheten att göra ettorna lönsamma eftersom hyresnivån inte kan vara för hög.

– Det kommer dock alltid vara svårt att få unga att stanna i Trelleborg eftersom staden inte är så attraktiv för dem. Ungdomar lockas självklart av Malmö som har så mycket mer att erbjuda.

En av de större tomterna där det byggs i dag är Sockerbrukstomten. Där byggs i dag ett nytt LSS-boende. Sex personer kommer att kunna flytta in till hösten.

Bredvid boendet planeras ett nytt polishus. Stefan Ferm ser gärna att nya bostäder byggs även där.

– Det är ett för bra läge för att inte bygga bostäder på, menar han.

Trelleborgshems vd Leif Persson är också nöjd med byggboomen i kommunen. Han håller även med om att det ska byggas fler boende för unga i framtiden.

– Det är något vi tittar på nu. Men placering är inte bestämt än, säger han.

Varför har inte ettor planerats in i de fastigheter som nu byggs?

– Det normala är att bygga minst tvåor eftersom människor mår bäst av att bo lite större. Det handlar också om ekonomi. Det är svårt att sätta lägre hyror än 3 500 kronor och det är kanske för högt för ungdomar, säger han.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.