Annons

Växthus på tillväxt

I fjor såg det mörkt ut i växthuset vid Dalköpinge. Men med det nya danska ägandet ser det ljusare ut i Sveriges största tomatodling, som om planerna håller kan växa sig dubbelt så stor.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2005

Det gigantiska växthuset öster om Trelleborg har brottats med lönsamhetsproblem beroende på de låga priserna på importerade grönsaker. I höstas tillkännagav grossistföreningen Sydgrönt AB att man planerade att stänga anläggningen, och nära 40 jobb hotades. Då steg danska grönsaksfirman Alfred Pedersen & Søn in.

Därmed kom landets största tomatodling, som med 80000 kvadratmeter odlingsyta är omkring tre gånger så stor som sin största konkurrent, i dansk ägo precis som när den byggdes 2001.

Annons

– Det såg minst sagt dystert ut i höstas, medger vd Roy Rosendahl.

– Men nu går vi med plus och det ser bra ut. Men vad kan man veta om framtiden?

Planerna hos Pedersen & Søn, som startades 1948, är i alla fall att satsa. Anläggningen har redan fått en ny sorteringsmaskin för fyra miljoner kronor, och i höst kommer automatiska plockvagnar.

Och når man ett resultat i år som inte visar minus, då tänker Pedersen satsa omkring 80 miljoner kronor på ett helt nytt växthus, lika stort som det gamla och byggt öster om detta. I så fall måste också personalen utökas från dagens 50 anställda (varav 30 är säsongsanställda mellan mars och oktober) till omkring 70. – Det Pedersen har bidragit med är spetskunskaper och en injektion i effektivitet, säger Roy Rosendahl. De kan stordrift, och deras förmän är ofta här och instruerar våra.

– Att de ville satsa här beror förmodligen på att anläggningen är ny, och rätt så high-tech vad gäller bevattning och insläpp av ljus.

Han visar runt bland växthusets 500 rader odlingar, där tomatplantor suger vatten ur stenull. Växthuset har precis blivit självförsörjande på vatten, efter att den stora bassängen i söder tagits i bruk. Den samlar allt regnvatten som faller på växthusen, och när det gått igenom stenullen samlas det upp igen i ett kretslopp. Den fuktiga havsluften i Trelleborg är också en viktig komponent.

Klimatet regleras av datorer som tar hänsyn till vädret utanför. 19 till 24 grader varmt ska det vara, då trivs tomaterna av typen Cedrico - och syrsorna, hör vi.

– De har väl smitit in på något sätt, säger Roy Rosendahl, som dock inte är oroad. Värre är det i så fall med gråmöglet, eller om den fruktade mosaiksjukan skulle komma in.

Via grossisten Sydgrönt svarar Dalköpingeanläggningen redan för 25-30 procent av Sveriges tomatkonsumtion. Med utbyggnaden kan halva behovet täckas.

– Fast man hittar aldrig våra tomater inne i Trelleborg, säger Roy Rosendahl. Det är lite konstigt, faktiskt.

Annons

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons