Annons

Vattnet är snart helt rent i Södra Åby

Trelleborg • Publicerad 20 november 2006

Sedan i måndags i förra veckan har invånarna i Södra Åby avråtts ifrån att dricka kranvattnet på grund av koliforma bakterier. Men nu ser det ljusare ut och förhoppningsvis är vattnet snart helt rent. Under en veckas tid har man spolat vattensystemet och det har gett resultat.

– Det blir bättre och bättre. Nu är antalet bakterier under det tillåtna gränsvärdet men vi ska få ner det till noll. Jag kan inte säga exakt hur många dagar det kan tänkas ta, men det ser bra ut. Än så länge kvarstår rekommendationerna att koka vattnet, säger Lars Thysell, som är VA-chef i Trelleborg.

Annons

Man tar kontinuerligt nya tester och fredagens tester bekräftar att man är på rätt väg. Nya tester har tagits under måndagen. Det något förhöjda antalet koliforma bakterier i dricksvattnet upptäcktes under en rutintestning av olika mätpunkter i det kommunala vattensystemet. Koliforma bakterier kommer vanligen från avföring eller ytvatten och kan utgöra en allvarlig hälsofara i dricksvatten. De boende i Södra Åby kommer att meddelas när vattnet åter är helt klart.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons