Annons

Vattentornet kan bli en turistmagnet

I en motion till Trelleborgs kommunfullmäktige framför Sverigedemokraterna (SD) förslag om hur man kan göra staden mer attraktiv. Gamla Vattentornet kan bidra till detta, menar fyra ledamöter från partiet.
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2013
Till vänster: SD vill göra Trelleborg från ovan mer tillgängligt. Till höger: Men den som ska gå i vattentornets branta trappor bör inte vara höjdrädd.
Till vänster: SD vill göra Trelleborg från ovan mer tillgängligt. Till höger: Men den som ska gå i vattentornets branta trappor bör inte vara höjdrädd.Foto: 

Ledamöterna Per Klarberg, Anita Persson, Jan Larsson och Leif Roos från SD skriver i motionen att kommunens information om Vattentornet som finns på hemsidan är vilseledande då den beskriver tornet som en utsiktsplats med en "enastående utsikt". Tornet är dock stängt för besökare och turister och andra kan alltså inte komma upp för att njuta av utsikten. Vattentornet är unikt för Trelleborg, menar ledamöterna, och kommer i motionen med förslag på hur man ska kunna öppna upp det.

Per Klarberg (SD), politisk sekreterare och ledamot i kommunfullmäktige har funderat över Vattentornets potential under ett par års tid.

Annons

- Om man tittar upp på Vattentornet och ser balkongerna så tänker man "varför ska man inte kunna gå upp där?" Jag är själv lite halvtokig och gillar att klättra upp i kyrkor när jag är på semester. Vattentornet är det bästa stället att få en vy av staden. Det är inte bara för turisterna utan också en chans för trelleborgarna att få se sin stad, säger Per Klarberg.

Vet du varför man inte kan gå upp i tornet?

- Jag försökte hos fastighetsförvaltningen att få till ett studiebesök för några år sedan. Då fick jag till svar att de översta trapporna var för osäkra, så det blev stopp. Men tänk att man kan se ut över alla fyra vädersträcken. Jag tror det hade blivit en riktig turistmagnet.

SD vill att servicenämnden får i uppdrag att projektera vad som krävs för att öppna upp tornet och göra det tillgängligt. De bör ges uppdraget att ta fram en kostnadskalkyl för projektet, och med hjälp av kalkylen ska kommunfullmäktige sedan ta ställning till om vattentornet kan renoveras för att göra det tillgängligt för alla, enligt motionen.

- Kanske blir det bara en mindre kostnad för ledstänger och för att ordna trapporna. Om det rör sig om miljoner så får man såklart tänka över det, säger Per Klarberg.

Ditte Fagerlund, vd för Trelleborgs kommuns utvecklings AB, ställer sig positiv till idén om en utsiktsplats i tornet. Men ställer sig frågande till om det är möjligt att göra det tillgängligt.

- Ja, absolut det skulle vara jättetrevligt. Om folk kan komma upp och titta på utsikten är det alltid trevligt. Idén är inte fel men frågan är om det går. Det får serviceförvaltningen svara på, säger hon.

Motionen hade i onsdags inte nått serviceförvaltningen men förvaltningschefen Krister Clerselius menar att det är mycket som spelar in.

- Jag har inte läst motionen men vi får ta upp det när vi fått den till oss. Frågan har varit aktuell tidigare men det är inte bara att öppna upp ett vattentorn. Det är mycket som spelar in med säkerhet och annat, säger han.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons