Annons

Vattenplan på gång i Trelleborg

Klimatförändringar och ökande befolkning kräver en långsiktig plan för kommunens vatten- och avloppssystem. I går diskuterades planen i Parken i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2013
Per Juhlin visar hur Falsterbo och Höllviken påverkas av en stigande havsnivå. Vid en stigning med 2,5 meter skulle stora delar ligga helt under vatten.
Per Juhlin visar hur Falsterbo och Höllviken påverkas av en stigande havsnivå. Vid en stigning med 2,5 meter skulle stora delar ligga helt under vatten.Foto: Foto: Tomas Nyberg

En arbetsgrupp med Bengt Lander, projektansvarig, i spetsen arbetar fram en VA-plan för Trelleborgs kommun. För att skapa en fungerande VA-plan måste man samarbeta.

– Vi vill ha en mer övergripande plan för vatten och avlopp i kommunen. Många gånger jobbar tekniska förvaltningen, samhällsbyggnadsförvaltningen och miljöförvaltningen på sina egna sätt. Vi måste ha en plan som alla kan jobba efter, säger Bengt Lander.

Annons

Dagvattensystemet diskuterades utifrån klimatpåverkan. Per Juhlin är VA-ingenjör i Vellinge kommun och berättade om hur de anpassar sig till att havet stiger. I Falsterbo finns över 2 000 fastigheter som ligger bara två meter över havet. Alla dessa fastigheter ligger i riskzonen när havet stiger. I dag stiger havet tillfälligt, på lång sikt kommer det stiga permanent.

– Det krävs att Vellinge har en plan för att skydda sig mot havet och översvämningar. Vi kommer därför bygga vallar, både inre vallar på land och yttre vallar i havet utanför Falsterbo, säger Per Juhlin.

Trelleborg har, till skillnad från Vellinge, ingen plan för ett ordentligt skydd när havsnivån stiger. Men en stigande havsnivå drabbar inte bara Falsterbo.

– Det är nödvändigt att vi samarbetar även mellan kommuner. Hela södra Skåne kommer påverkas på liknande sätt därför måste vi arbeta tillsammans, säger Bengt Lander.

I dagsläget är det attraktivt att bygga och bo nära havet men i framtiden kommer det krävas ett skydd mot havet om man ska bo vid kusten.

– Redan på stenåldern förstod man det här och bosatte sig högt upp och lät djuren gå nere vid vattnet. I dag gör vi tvärtom, folk vill bo nära kusten. Vill vi bo nära vattnet måste vi också skydda oss, säger Bengt Lander.

Planen är inte helt klar men Bengt Lander hoppas att en VA-plan för Trelleborg ska antas politiskt under våren 2014.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Michael Elmvret
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons