Annons

Vattenledningar läcker giftiga ämnen

Vattenledningarna i Sverige, och i Trelleborg, kan fälla ut giftiga ämnen, bland annat fenoler och bensen. Det visar en ny norsk vetenskaplig rapport som 80 procent av de plastmaterial för rör som finns på marknaden.
Trelleborg • Publicerad 10 december 2003

- I huvudsak använder vi plaströr som är godkända numera, säger Lars Thysell, va-chef i Trelleborg. Hela va-Sverige använder den här typen av rör. De äldre rören är av segjärn. För ett år sedan visade en dansk undersökning att plaströren fällde ut fenoler och den nya norska undersökningen visar att halten fenoler kan vara så hög som åtta gånger det danska gränsvärdet. Dessutom visade den norska studien att bensen fanns i halter som enligt kommande svenska gränsvärden skulle klassa vattnet som otjänligt. - Vi gör inte den här typen av analyser, säger Lars Thysell. Men vi uppfyller Livsmedelsverkets krav på vattenkvalitet. I den nya studien visar det sig också att det danska dricksvattnet innehöll ämnet MBTE, som är en tillsats i bensin, i en halt som var tio gånger det danska gränsvärdet. - Vi har gjort prov på råvattnet, säger Lars Thysell. Och då har vi inte hittat bensen eller rester av bekämpningsmedel. Forskarna är inte beredda att uttala sig om halterna är hälsofarliga. Dessutom finns en osäkerhetsfaktor i att man inte vet om vattnet hanteras på samma sätt i verkligheten som forskarna gjort i studien.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons