Annons

Vattendomen tas inte upp i Högsta domstolen

Högsta domstolen tar inte upp kraven på skadestånd efter vattenföroreningen pingsthelgen 1999 i vattenverket i Vemmerlöv. Det innebär att Miljööverdomstolens dom står fast.
Trelleborg • Publicerad 1 mars 2005

Både Trelleborgs kommun och de tre fastighetsägare som begärt skadestånd har överklagat Miljööverdomstolens dom, men fick alltså inget gehör hos Högsta domstolen, som inte meddelar prövningstillstånd.

Domen som nu gäller fattades egentligen av statens va-nämnd, som fastställde att Trelleborgs kommun skulle betala skadestånd till fastighetsägarna. Miljööverdomstolen ändrade endast ett av skadestånden med 500 kronor. Skadestånden till fastighetsägarna handlar om summor kring 10 000 kronor.

Annons

Båda parter har fått betala sin egna rättegångskostnader, både i va-nämnden och i Miljööverdomstolen. Bakgrunden till den segdragna rättstvisten är olyckan som inträffade under pingsthelgen 1999, då vattnet i Vemmerlövs vattenverk förorenades av att avloppsvatten trängde in i dricksvattensystemet. Fastighetsägare i området drabbades av sjukdomsbesvär och de tre fastighetsägarna yrkade skadestånd på summor från cirka 50000 till ungefär 75 000 kronor vardera från kommunen, för bland annat nedsatt boendevärde, tidsspillan, ersättning för resor, för sveda och värk och läkarbesök.

Fastighetsägarna yrkade även ersättning fört rättegångskostnaderna med drygt 200 000 kronor.

Trelleborgs kommun bestred fastighetsägarnas yrkanden och menade att vattnet varit godtagbart för hushållsändamål från 7juni

Kommunen erkänner däremot att vattnet varit otjänligt under tiden 26 maj till 7 juni.

Fastighetsägarna menar att det varit problem med kvalitén på dricksvattnet även efter den tidpunkten.

Va-nämnden håller delvis med fastighetsägarna och anser att vattnet inte varit godtagbart vid alla tillfällen efter 7 juni. Därför ska de ha skadestånd efter en bedömning av skäligheten och det hamnade då på de summor som nu fastställts.

Trelleborgs kommun har även gett de drabbade abonnenterna befrielse från fast och rörlig avgift under ett år och betalat ut ett schablonbelopp på 1 300 kronor per hushåll. Dessutom har kommunen reglerat person- och sakskador för 174 hushåll.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons