Annons

Våtmark vid Albäck försenas igen

Utbyggnaden av våtmarken vid Albäcksån försenas på nytt. Frågan om fiskevägar kan fördröja projektet ytterligare ett år.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2005

I maj i år fick Trelleborgs kommun äntligen tillstånd för utbyggnaden av våtmarker vid Albäcksån.

I villkoren som miljödomstolen beslutat om fanns med att en särskild fiskeväg skulle ordnas för fiskens vandringar i ån samt att en mätstation för att kontrollera vattenflödet skulle installeras.

Annons

– Vi accepterade väl det och tänkte att vi skulle genomföra det på det sättet, säger Cathrine Ek, projektledare och kommunekolog i Trelleborg.

Men Naturvårdsverket protesterade och överklagade beslutet i miljödomstolen till miljööverdomstolen.

– Naturvårdsverket anser att det blir för dyrt om de kraven ska ställas på anläggandet av våtmarker, säger Cathrine EK. Verket menar att det är av principiellt intresse att få frågan utredd av högre instans. Trelleborgs kommun beslöt då att också överklaga beslutet. Överklagandet innebär dock att projektet försenas ytterligare.

– Vi började arbetet 2001 och som det nu ser ut kan vi tidigast börja med det rent praktiska arbetet hösten 2006. Vi räknar med ett beslut från miljööverdomstolen på våren nästa år.

I höst ska även en ny fiskeundersökning av Albäcksån göras.

Projektet i Albäck ska ge en ny och slingrande fåra åt Albäcksån, fler betesdjur som håller markerna fria från sly och högt gräs, bullerskydd och stora planteringar mot vägen i väster.

Dessutom ska nya vandringsstigar anläggas i området.

Bakgrunden är att många våtmarker som tidigare funnits har sänkts och dikats ut under de senaste seklerna.

Vattendragens förmåga att rena vattnet innan det kommer ut i havet försämras. Dessutom försvinner viktiga livsmiljöer för djur och växter när våtmarker torrläggs. Projektet har kostnadsberäknats till sex miljoner kronor varav kommunen får nästan hälften i bidrag.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons