Annons

Västra hamnen får ny kaj

En stor betongpump tilldrar sig just nu trelleborgarnas intresse nedanför västra infarten. Det är Kommunal teknik som renoverar kajen i småbåtshamnen.
Trelleborg • Publicerad 8 januari 2004
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG Västra småbåtshamnen är ett resultat av uppgörelsen med de boende längs Stavstensvägen som miste sina strandtomter när västra infarten anlades i början av 1970-talet. Numera frekventeras hamnen främst av en handfull småbåtar, ett brokigt fågelliv samt en och annan fiskebåt som lastar och lossar. Det är för fiskarnas skull man nu renoverar kajen, som vid 30 års ålder började bli rätt sliten. I den gamla vattendomen förbinder sig kommunen att hålla en kaj i gott skick, och de senaste åren har det salta havsvattnet ätit stora hål i kajens järnspontar, vilka utgör den vägg som håller grusmassorna på plats. Jord och grus har därför runnit ut och kajen har drabbats av håligheter. Strax före jul började Kommunal teknik schakta för att fylla i kajen med betong och jord, men man hann inte börja ifyllningen eftersom vattenståndet påverkar möjligheterna att jobba. - Det är första gången vi gör ett sådant här jobb, och det är en prövning, berättar Bengt Andersson från Kommunal teknik. - Vi får anpassa oss efter hur vattnet stiger och sjunker, man är helt utlämnad till vädrets makter. Men det är roligt med utmaningar! Omkring 40 kubikmeter betong kommer kommunal teknik att hälla ner innanför järnsponten, som täckts med fiberduk på insidan för att inte betongen ska rinna ut genom rosthålen. Någon gång i nästa vecka ska man vara klara med arbetena, som kostat kommunen närmare 200 000 kronor och är lite av en lågbudgetlösning. - På det här sättet förlänger vi livslängden på kajen med tio, kanske 20 år, berättar Bengt Andersson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons