Annons

Väståkraskolan har börjat med frukostbuffé – personalen får spontana kramar

Brasmys på storskärm, lite nedsläckt och dämpad musik. På Restaurang Lövet på Väståkraskolan, en nybyggd skolrestaurang från 2020, satsar man under vårterminen på en bättre start på dagen för de större eleverna de dagar de går längre.
Trelleborg • Publicerad 19 januari 2023 • Uppdaterad 20 januari 2023
Mannagrynsgröt och äggröra är två omtyckta inslag i frukostbuffén på Väståkraskolan i Anderslöv.
Mannagrynsgröt och äggröra är två omtyckta inslag i frukostbuffén på Väståkraskolan i Anderslöv.Foto: Lars Thulin

Tisdag och torsdag morgon bjuder skolan årskurs fem till nio på frukostbuffé. På premiären i tisdags kom runt 50 elever. När TA hälsar på på torsdagen strömmar 70-80 elever igenom matsalen, i sällskap med några lärare.

– Bästa måltiden på hela dagen, skiner frukostvärden Camilla Lundell, som till och med får ett par spontana kramar av elever.

”Vi tror att skolfrukosten kan bidra både till bättre skolresultat och bättre fokus på lektionerna. Plus att eleverna känner sig lugna och trygga.”
Monija Tosic, biträdande rektor
Frukostvärden Camilla Lundell och kökschefen Lars-Philip Lindberg hälsar välkommen till buffén, där det mesta är förberett sedan gårdagen.
Frukostvärden Camilla Lundell och kökschefen Lars-Philip Lindberg hälsar välkommen till buffén, där det mesta är förberett sedan gårdagen.Foto: Lars Thulin
Annons

På buffén finns saker som eleverna önskat sig; allt ifrån mackor med olika pålägg till bacon, äggröra och mannagrynsgröt, en specialitet man trodde hade gått förlorad.

Pannkakor med nutella var hett efterfrågat, men finns inte på menyn än. Kökschef Lars-Philip Lindberg måste först göra en nötfri variant av nutellan, med bönor som bas.

– Vi är ju en skola med ”wellness”-profil, vi ska ge eleverna en bra start på dagen, säger Lars-Philip Lindberg.

Man tänker hållbart också. Rester från lunchen kan bli frukostdetaljer, och överbliven potatismos kan man till exempel baka bröd på.

”Bra för dem som inte hinner äta hemma”. Niondeklassarna Amanda Träng och Julia Sandberg passar på att få mat i magen innan lektionerna börjar. .
”Bra för dem som inte hinner äta hemma”. Niondeklassarna Amanda Träng och Julia Sandberg passar på att få mat i magen innan lektionerna börjar. .Foto: Lars Thulin

Några tjejer från nian passar på att få något i sig innan dagens lektioner börjar.

– Jag tycker det är jättebra, jag har inte aptit direkt på morgonen hemma, säger Julia Sandberg som försett sig med mannagrynsgröt.

Kompisen Amanda Träng äter bacon och dricker jordgubbssmoothie.

– Bra för dem som inte hinner äta hemma. Som Amanda, konstaterar Matilda Wick Ekelin, som själv är mätt men sitter med för sällskapets skull.

– Nej, innan när man åkte buss så kunde man ta en macka på vägen, säger Amanda Träng. Men nu åker vi taxi och då får man inte äta nånting.

Biträdande rektor Monija Tosic har stora förhoppningar:

Annons

– Vi ser att de lite äldre eleverna inte hinner eller orkar äta frukost hemma. Det är ju tonåringar.

– Vi tror att skolfrukosten kan bidra både till bättre skolresultat och bättre fokus på lektionerna. Plus att eleverna känner sig lugna och trygga.

Elever som åker skolbuss kan dess värre inte njuta av den fria frukosten, så vida de inte får skjuts av föräldrarna. Skol

Dess värre tillåter inte skolbussarnas körscheman att elever som åker buss hinner fram till frukosten. De får i så fall skjutsas in lite i förtid av sina föräldrar.

Även på Sjöviksskolan och Pilevallskolan i Trelleborg har man frukost för elever.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons