Annons

Vårvandring: ”Våren har kommit i kapp”

Den sena våren tycks ha kommit ikapp, åtminstone om man tittar på den lilla fjärilsarten Tosteblåvinge. Det menade naturguiden Ulf Westerberg som höll i söndagens vårteckenvandring i Falsterbo.
Falsterbo • Publicerad 29 april 2018
Anna och Ozzie Siegal följde med på vandringen som Ulf Westerberg höll i.
Anna och Ozzie Siegal följde med på vandringen som Ulf Westerberg höll i.Foto: Jenny Isaksson

På söndagen drog det som kallas Vårkollen i gång. Det är ett nationellt upprop för att få privatpersoner att rapportera om hur långt våren har kommit på olika platser i landet.

Det var därmed ett lämpligt tillfälle att bjuda in till vårteckenvandring runt Naturrum i Falsterbo.

Annons

– Det har blivit ökat fokus på fenologi, alltså när olika djur och växter uppträder på våren, konstaterar Ulf Westerberg innan han får med den lilla gruppen på en vandring längs sanddynerna.

Första stoppet gjorde han vid ett givet och lätt igenkännligt vårtecken: maskros, även om just den blomman inte finns bland de sex arter som Vårkollen har fokus på.

Krypvide är en viktig växt för vilda bin och humlor.
Krypvide är en viktig växt för vilda bin och humlor.Foto: Jenny Isaksson

Nästa stopp rörde, enligt Ulf Westerberg, en väldigt viktig växt.

– Detta är en av de första som blommar på våren. Och ofta är det den enda källan till nektar som finns för våra vilda bin. Det är en av de viktigaste växterna vi har i vår natur, sade han och fick gruppen att stanna till och titta närmare på den krypvide som växer i området kring Naturrum.

– Den är släkt med sälg som finns med i Vårkollen, sade han och gav en liten lektion om hur vilda bin och humlor lever.

Ulf Westerberg.
Ulf Westerberg.Foto: Jenny Isaksson

Själv är han något av en expert på fjärilar efter att han som naturfotograf gett ut böcker om just dem. Så när gruppen kom fram till en sälg berättade han att det finns 186 fjärilsarter som är beroende av just den växten.

– Och titta där kommer en citronfjäril, en av de tidigaste vårfjärilarna vi har. De har övervintrat som vuxna, förklarade han.

Men det tog inte lång tid förrän ännu en liten fjäril flaxade förbi och Ulf Westerberg blev glatt överraskad.

– Titta, det är en blåvinge, en Tosteblåvinge. Det var roligt, det är min första för i år. Det säger mig att nu är vi i kapp med våren. Det är en majart och nu är det den 29 april, sade han efter att ha håvat in den för att visa gruppen.

Ozzie Siegal kollar in knopparna på en asp.
Ozzie Siegal kollar in knopparna på en asp.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons